EU odobrila Ukrajini zajam od pet milijardi eura

4 min. čitanja

Ukrajinska vojska objavila je da napada područja regije Luhansk, gdje se ruske snage premještaju i postavljaju novu borbenu liniju nakon nedavnog povlačenja iz susjednog Harkiva. Komentirajući dva nedavna napada, Glavni štab vojske saopćio je da su potvrdili ruske gubitke u napadu na grad Novoaidar u Lugansku, tvrdeći da je uništeno i oštećeno oko 50 jedinica vojne opreme, kao i municija.

Referendum

Osim toga, u blizini naselja Svatove, trupe Oružanih snaga gađale su područje na kojem je velika koncentracija neprijatelja, priopćili su. Kako kažu, stradalo je 70 posto ljudi koji su se nalazili u objektu.

Glavni štab ukrajinske vojske također tvrdi da su problemi s ljudstvom među Rusima sve veći. Kažu da su Rusi pokušali mobilizirati 500 radnika iz jedne tvornice, ali da to nisu uspjeli. Nadalje, Ukrajinci navode da je stanovnicima Krima zabranjeno napuštati poluotok, osim ako imaju posebnu dozvolu. Glavni štab također je objavio da se ruske snage pokušavaju reorganizirati nakon nedavnih gubitaka, a potvrdio je novo granatiranje ruskih snaga u Donjecku i Zaporožju.

Separatisti u Donjecku i Luhansku traže da se brzo održe referendumi o priključenju Rusiji u svjetlu ukrajinske protuofanzive koja je dovela do značajnih teritorijalnih dobitaka za Kijev, sugerirajući da bi se zbog toga Moskva mogla snažnije angažirati u ratu. Rusija je svoju invaziju djelomično opravdala navodeći potrebu za “oslobađanjem” regija Donjecka i Luhanska.

U početku je ruska vojska uspjela osvojiti velike dijelove istočne i južne Ukrajine. Međutim, nedavno je Kremlj doživio težak poraz, a ruske postrojbe su se potpuno povukle iz područja oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva nakon ukrajinske ofanzive.

Zbog ofanzive separatisti su pozvali na održavanje referenduma o pridruženju Rusiji, usprkos činjenici da ruske postrojbe ne kontroliraju cijeli teritorij tih oblasti. Moskva je anektirala Krim nakon sličnog referenduma 2014. koji nije međunarodno priznat.

Evropska unija jučer je odobrila zajam od pet milijardi eura Ukrajini kao drugi dio paketa mikrofinansijske pomoći od devet milijardi eura, javlja Anadolija.

Savjet EU je formalno usvojio odluku o hitnom pružanju dodatne makrofinansijske pomoći Ukrajini od pet milijardi eura, navodi se u saopćenju institucije EU.

Ovaj potez uslijedio je nakon što je EP prošle sedmice dao zeleno svjetlo za kredit.

EU je već isplatila milijardu eura iz svog paketa od devet milijardi eura kako bi pomogla Ukrajini da pokrije svoje finansijske potrebe.

– Mi ispunjavamo svoja obećanja i pomažemo da se osigura da ukrajinska država i njena ključna infrastruktura mogu nastaviti da funkcionišu uprkos ruskom agresorskom ratu, rekao je češki ministar finansija Zbynek Stanjura.

On je obećao da će na sljedećem sastanku ministara finansija EU 4. oktobra pogurati brzi dogovor o obezbjeđivanju preostale tri milijarde eura.

Zajam

Nakon odobrenja država članica EU i Evropskog parlamenta, Evropska komisija će se zadužiti na finansijskim tržištima da bi obezbijedila iznos za Ukrajinu. Ukrajina može otplatiti dugoročni zajam pod povoljnim uslovima, uključujući troškove kamata i administrativne takse koje pokriva EU.

Podijeli ovaj članak