Escobar ucjenjuje: Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je u BiH, Kurti mora reći šta želi

2 min. čitanja

Posebni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar zahtijeva da Priština brzo izađe sa prijedlogom za formiranje Zajednice srpskih općina. Beograd, zauzvrat, mora signalizirati da nasilje neće biti prihvaćeno.

VEZANI TEKST – Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Escobar je kazao da “moramo prekinuti krug nasilja”. 

– Vlada Kosova ne bi trebalo da tjera albanske gradonačelnike na sjeveru da se usele u općinske kancelarije, koje su toliko simbolične za Srbe. Ipak, administrativni posao treba nastaviti. Rukovodstvo Srbije, zauzvrat, treba da pošalje jasnu poruku: nasilje se neće tolerisati ni protiv mirovnih snaga KFOR-a, ni protiv policije. A onda moramo tražiti način da stvorimo veće povjerenje, čak i ako to znači nove izbore za gradonačelnika – poručio je Escobar. 

Na konstataciju da Srbija poziva na osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu. Kosovo to odbacuje iz zabrinutosti da bi to moglo dovesti do nove Republike Srpske, koja bi potom blokirala državu kao u Bosni i Hercegovini, američki izaslanik je kategoričan da to “neće biti nova Republika Srpska kao što je u Bosni i Hercegovini”.

– Osnivanje Zajednice srpskih općina na Kosovu je međunarodna, pravno obavezujuća obaveza. Na njih se pozivaju Briselski sporazum, zaključci Evropskog vijeća i Ohridski sporazum. A tu je i posvećenost SAD-a tome. Dakle, Zajednica srpskih općina mora da dođe. Pitanje je: kako će to izgledati? Ako Kosovo ne želi novu Republiku Srpsku kao što je Bosna, mora nam dati ideju šta želi. Rekli su nam šta ne žele. Sada moraju da nam kažu šta žele. Čekamo to. Kosovo mora odmah da nam da nacrt sporazuma – pojasnio je Escobar za Die Presse. 

Poručio je i da ZSO ne zavisi od premijera Kosova Albina Kurtija koji to ne želi.  

– To ne zavisi od njega. Ovo nije stvar Kurtija i Srbije. Ovo je pitanje između Republike Kosovo i Republike Srbije. Čak i ako Kurti to ne želi do formiranja ZSO će doći. 

 

Podijeli ovaj članak