Erdogan vjeruje da Putin želi nastavak sporazuma o crnomorskom žitu

2 min. čitanja

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako vjeruje da ruski predsjednik Vladimir Putin želi da se nastavi sporazum o crnomorskom izvozu žita, uprkos tome što je Moskva obustavila tu inicijativu.

– Uprkos današnjoj izjavi, vjerujem da ruski predsjednik Putin želi da se ovaj humanitarni most nastavi – rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Istanbulu prije nego što je krenuo u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji.

Erdoganove izjave uslijedile su ubrzo nakon što je Kremlj najavio suspenziju sporazuma o crnomorskom izvozu žita.

– Crnomorski sporazum o žitu ušao je u historiju kao diplomatski uspjeh – naglasio je Erdogan, dodajući da je Turska uvijek pridavala značaj nastavku inicijative i da ima namjeru ulagati dodatne diplomatske napore u tom pravcu.

Erdogan je rekao da će turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i njegov ruski kolega Sergej Lavrov telefonski razgovarati o sporazumu, izrazivši nadu da će se nastaviti “bez prekida”.

– Osim toga, možemo preduzeti korake putem telefonskog razgovora s Putinom bez čekanja avgusta – dodao je Erdogan.

Prethodno je Erdogan rekao da se očekuje da će Putin posjetiti Tursku u avgustu radi razgovora o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima.

Pred odlazak na turneju u zemlje Zaljeva, Erdogan je kazao da krize u islamskom svijetu zahtijevaju bliske konsultacije i saradnju između Turske i zaljevskih zemalja.

– Prioritetno tokom ovih naših posjeta ćemo razgovarati i o temama kao što su zajednička ulaganja i komercijalne aktivnosti sa ovim zemljama u narednom periodu. Procijenićemo šta možemo da uradimo u korist svih – kazao je Erdogan.

Turski predsjednik je kazao da je obim turske bilateralne trgovine sa zaljevskim zemljama porastao s 1,6 milijardi dolara na približno 22 milijarde dolara u posljednjih 20 godina.

– Broj projekata koje su naši izvođači preduzeli u Saudijskoj Arabiji u posljednjih 20 godina je otprilike 25 milijardi dolara. Želimo da turske kompanije igraju još veću ulogu u velikim projektima Saudijske Arabije – kazao je Erdogan.

Podijeli ovaj članak