Erdogan: Turska je postala “zemlja playmaker” koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima

3 min. čitanja

Za Tursku, zemlju koja se nalazi na važnom geografskom položaju, neophodna je snažna diplomatija, rekao je u utorak predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

VEZANI TEKST – Erdogan: Turska je jača nego prije 28 godina, nećemo dozvoliti da se ponove patnje poput genocida u Srebrenici

– Smještena u srcu triju kontinenata, Turska ne može biti posmatrač razvoja događaja. Biti jak na terenu i za stolom nije nam opcija, to je naša obaveza – poručio je Erdogan u obraćanju turskim ambasadorima koji služe u domovini i inostranstvu.

Ambasadori su se okupili u glavnom gradu Ankari na 14. konferenciji ambasadora kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim kretanjima, globalnim trendovima te izazovima i prilikama.

– Nastojimo zaštititi interese Turske korištenjem svih alata diplomacije i svih elemenata tvrde i meke moći – rekao je Erdogan.

Erdogan je dodao kako je “Turska postala ‘zemlja playmaker’ koja ostavlja trag u međunarodnim odnosima, čije se uključivanje traži u mnogim ključnim pitanjima, a čiji se stav pomno prati”.

– Trudimo se da još više povećamo broj naših prijatelja. Nemamo pitanja koja se ne mogu riješiti s bilo kim, a pogotovo sa susjedima. Cilj Turske je oko sebe uspostaviti zonu mira, stabilnosti, prosperiteta, dijalog će za to biti “najvažnije sredstvo”-rekao je Erdogan.

Erdogan se dotakao slučajeva paljenja primjeraka Kur'ana u nekim europskim gradovima i otvorenog vrijeđanja muslimana, te poručio:

– Naša je primarna dužnost kao Turaka i muslimana spriječiti napade na Kur'an i osigurati da počinitelji ovih zločina iz mržnje dobiju zasluženu kaznu- kazao je.

VEZANI TEKST- Erdogan na inauguraciji: “Stoljeće Turske” je počelo i vrata uspona države su otvorena

Govoreći o borbi protiv terorizma, Erdogan je rekao da će njegova zemlja nastaviti sa operacijama sve dok potpuno ne iskorijeni pošast terorizma, koja, kako je kazao, prijeti integritetu Turske, kao i Iraka.

Osvrnuvši se na kraju i na rusko-ukrajinski rat, Erdogan je kazao kako je njegova zemlja preuzela ključnu ulogu u rješavanju te krize.

– Turska je svojim uravnoteženim i pravednim stavom od prvog dana preuzela ulogu ključne zemlje u rješenju ove krize – zaključio je Erdogan.

Podijeli ovaj članak