Erdogan razgovarao sa Zelenskim i Putinom, predložio međunarodnu istragu eksplozije na brani Kahovka

2 min. čitanja

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim te sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, a tokom razgovora je predložio formiranje međunarodne komisije koja bi istražila eksploziju na brani Kahovka.

U saopćenju iz Ureda za komunikacija Predsjedništva Turske navedeno je kako su Erdogan i Zelenski razgovarali o ukrajinsko-ruskom ratu.

Tokom razgovora, predsjednik Erdogan je izjavio da bi se mogla osnovati komisija u kojoj bi učestvovali stručnjaci zaraćenih strana, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, za detaljnu istragu eksplozije na brani Kahovka.

Navodeći da su kao Turska spremni dati sve od sebe u tom pogledu, predsjednik Erdogan je također rekao da se može slijediti metoda pregovora kao u vezi s koridorom za transport žita.

Erdogan je istaknuo kako neće biti moguće spriječiti humanitarne gubitke koji se događaju svaki dan kako se sukobi nastavljaju, te stoga treba dominirati ideja o povratku pregovorima.

Erdogan je naveo da će odlučno nastaviti s naporima ka uspostavi pravednog mira.

Direkcija za komunikacije Predsjedništva Turske saopćila je da su Erdogan i Putin razgovarali o razvoju događaja u rusko-ukrajinskom ratu. Erdogan je istakao kako je važno da se sveobuhvatna istraga o eksploziji na brani Kahovka na rijeci Dnjepar na jugu Ukrajine provede na način koji ne ostavlja mjesta sumnji.

Naglasivši da bi se mogla formirati komisija uz učešće ruskih i ukrajinskih stručnjaka, Ujedinjenih nacija i međunarodne zajednice, uključujući Tursku, Erdogan je kazao da je Ankara spremna učiniti svoj dio u tom kontekstu.

Ukazujući na važnost koju cijeli svijet pridaje nastavku Sporazuma o crnomorskom izvozu žita, Erdogan je kazao da taj sporazum igra vitalnu ulogu u rješavanju globalne krize hrane.

Erdogan je također izjavio da bi mu dobro došao nastavak konsultacija s Ujedinjenim nacijama kako bi se uklonile prepreke izvozu ruskog žita i gnojiva.

Dodao je kako je Turska odlučna nastaviti ulagati potrebne napore za uspostavu pravednog mira te istakao kako su spremni pružiti svu potrebnu podršku za okončanje sukoba.

Podijeli ovaj članak