Ekološka katastrofa na Jadranu: Hiljade litara mazuta se izlilo u more, curenje traje već šesti dan

1 min. čitanja

U moru u blizini Splita prije šest dana je iscurilo ulje koje još uvijek curi. Hiljate litara mazuta iscurilo je škverskom akvatoriju kod Brodosplita, a još uvijek nije poznato ko je izazvao curenje ulja koje može imati strašne ekološke posljedice.

Splitski lučki kapetan Željko Kuštera govori da očekuje izvještaj od nadležnih službi koje su istraživale zagađenje te da se krene u sanaciju. Kuštera je također na čelu Županijskog operativnog centra za provedbu plana intervencija kod iznenadnog zagađenja.

– Odradili smo odmah što smo mogli, od kupljenja do postavljanja brana, a sada još treba uzrok i da saniramo. Iz cjevovoda curi i dok se sve ne ispere, još će ga biti, rekao je Kuštera za Dalmatinski portal.

Upitan je li problem krenuo iz ratne luke Lora poslije puknuća cijevi, Kuštera kaže da bi bilo neozbiljno da špekulira o tome. 

– Kada dođe izvještaj, znat ćemo odakle krenuti i što napraviti”, rekao je lučki kapetan za Dalmatinski portal. Do sada je prikupljeno oko 80.000 litara onečišćene vode s preko 20.000 litara mazuta.

Podijeli ovaj članak