Dražen Kutleša novi zagrebački nadbiskup, naslijedio Josipa Bozanića

1 min. čitanja

Papa Franjo prihvatio je zahtjev za penzionisanjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega od danas na mjestu zagrebačkog nadbiskupa nasljeđuje monsinjor Dražen Kutleša. 

– Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagabačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije – saopćila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj, prenosi Fena pozivajući se na Hinu.

Kardinal Bozanić će u martu 2024. napunitu 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti. 

Bozanić je to učinio godinu ranije. 

Papa je još u februaru imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. jula 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. oktobra od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Podijeli ovaj članak