Dmitrij Peskov: Rusija prati dešavanja na Kosovu, bezuvjetno podržavamo Srbiju i Srbe

2 min. čitanja

Glasnogovornik moskovskog Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija pomno prati situaciju na sjeveru Kosova i da bezuvjetno podržava Srbiju.

VEZANI TEKST – Lajčak o Kosovu: Očigledno je da NATO ovo ne može riješiti, treba nam političko rješenje

– Pratimo situaciju, apsolutno bezuvjetno podržavamo Srbiju, podržavamo Srbe – rekao je Peskov novinarima u Moskvi.

Dodao je da nisu planirani kontakti Putina i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u vezi zbivanja na Kosovu, ali da Moskva i Beograd imaju stalnu komunikaciju diplomatskim kanalima.

Uporedo s tim, Peskov je kazao da su Putin i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tokom posljednjeg telefonskog razgovora potvrdili namjeru da održe bilateralni sastanak u doglednoj budućnosti.

– Gdje će to biti i kada tačno, to se tek treba dogovoriti, uzimajući u obzir rasporede dvojice predsjednika. Ali razumijevanje da se pripremamo za takav sastanak postoji – dodao je Peskov.

Peskov je u današnjem brifingu za medije također kazao da bi Kremlj želio čuti određenu osudu Zapada u vezi s jučerašnjim napadima dronovima u ruskoj prijestolnici Moskvi.

– Vidjeli smo reakciju i Londona i Washingtona. Još jednom smo zabilježili izostanak bilo kakve osude – rekao je glasnogovornik Kremlja Peskov.

Peskov je dodao da nisu čuli ni jednu riječ osude od bilo koje zemlje koja pripada kolektivnom Zapadu ni u vezi s granatiranjem civilne infrastrukture u ruskoj regiji Belgorod.

– Stvarno smo zabrinuti zbog ove situacije, tamo se nastavlja granatiranje civilnih objekata… Tamo je situacija prilično alarmantna, poduzimaju se mjere – rekao je Peskov.

Podijeli ovaj članak