Danas izbori u Italiji: Očekuje se pobjeda desničara

4 min. čitanja

Italijanski birači biraju novi parlament, a predviđa se da će desničarske stranke u zemlji pobijediti na izborima koji su uslijedili nakon pada vlade koju je vodio premijer Mario Draghi. Oko 51,5 milijuna ljudi ima pravo glasa na parlamentarnim izborima, a biračka mjesta otvorila su se u 7 ujutro i zatvorit će se u 23 sata.

Očekuje se da će desničarski savez predvođen Giorgiom Meloni i njezinom nacionalističkom strankom Braća Italije pobijediti i možda  čak osvojiti apsolutnu većinu, prenosi Hina. 

Italija bi mogla dobiti prvu premijerku

Meloni bi također mogla postati prva žena na čelu talijanske vlade. Blok također uključuje desničarsku populističku Ligu koju vodi Matteo Salvini i konzervativnu stranku Forza Italia bivšeg premijera Silvija Berlusconija.

Melonijina stranka, koju se smatra kritičnom prema Europskoj uniji, nacionalističkom, a ponekad čak i rasističkom, dominira savezom. Mnogi se boje da će se talijanska politika pomaknuti udesno ako savez pobijedi. Ne smatra se nevjerojatnim da će Melonijeva Braća Italije skupiti više glasova nego Salvinijeva Liga i Berlusconijeva Forza Italia zajedno.

Uoči izbora, suparnici s ljevice i političkog centra usredotočili su se na međusobno napadanje umjesto na formiranje zajedničke oporbe protiv desničarskih stranaka, što će, kako se očekuje, dovesti do povijesno najniže izlaznosti na izbore.

Izlazne ankete u 23 sata

Izlazne ankete bit će objavljene u 23 sata, kada se zatvaraju biračka mjesta, dok će prvi preliminarni službeni rezultati uslijediti tijekom noći. Iako su posljednje ankete provedene prije dva tjedna, jer ih po zakonu ne smije biti neposredno prije izbora, ništa ne ukazuje na moguću promjenu trenda. 

Desničarska koalicija, koja uključuje Melonijeve postfašiste Braću Italije, protuimigrantsku Ligu Mattea Salvinija i stranku Forza Italia Silvija Berlusconija, po tim anketama trebala bi dobiti 46 posto glasova.

Talijanska desničarka Giorgia Meloni  tako bi mogla voditi prvu poslijeratnu krajnje desnu vladu u Italiji. Ljevica, predvođena Demokratskom strankom (PD), vjerojatno će dobiti 28,5 posto glasova, a populistički Pokret pet zvijezda (M5S) 13 posto. 

Čelnik Demokratske stranke Enrico Letta praktički je već u javnim istupima priznao poraz, ali je pozvao neodlučne birače da glasaju za njegovu stranku ili riskiraju premoćnu pobjedu desnice što će joj omogućiti da mijenja ustav.

Često padaju vlade

U Italiji, zemlji čiji je politički krajolik proteklih godina obilježen previranjima, mnogi tjedni obično prođu do prve sjednice novog parlamenta te formiranja i inauguracije nove vlade nakon izbora.

Prijevremeni izbori sazvani su nakon ostavke premijera Marija Draghija u srpnju pošto su mu tri stranke u njegovoj koaliciji uskratile potporu, izazvavši neizvjesnost u zemlji koja se bori s inflacijom i rekordnom sušom. Desničarska koalicija obećava iznimno skupa rješenja za porast cijena energije i života, a nije objasnila kako to misli platiti.

EU je predvidio gotovo 200 milijardi eura za postpandemijski oporavak Italije, koja ima drugi najveći državni dug u eurozoni. Meloni (45), koja njeguje imidž izravne, odlučne osobe, rekla je da će tražiti ponovne pregovore o tom dogovoru, koji ovisi o provedbi reformi u Italiji. Ljevica inzistira da je taj novac upitan ako pobijedi desnica.

Na izborima 2018. Braća Italije dobila su nešto više od četiri posto glasova, a sada u anketama dobivaju 24 posto unatoč tome što politički potječu od Talijanskog socijalnog pokreta (MSI), koji su osnovale pristaše fašističkog diktatora Benita Mussolinija nakon Drugog svjetskog rata. 

Meloni, čija je rečenica “Ja sam Giorgia, žena, majka,Talijanka, kršćanka” preplavila internet i doživjela i muzičke obrade, mami Italijane svojim motom “Bog, domovina i porodica”, otimajući podršku nekoć popularnom Salviniju, koji je po analitičarima zapečatio svoju političku sudbinu neuspjelim pokušajem uzurpacije vlasti 2019. godine.

Podijeli ovaj članak