Kako izgleda omjer reprezentacije BiH sa selekcijom Rumunije?

3 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija BiH u utorak, 27. septembra, gostuje reprezentaciji Rumunije u posljednjoj utakmici Lige B Lige nacija, u meču koji za naš tim nema apsolutno nikakav rezultatski značaj, dok je Rumunima itekako bitan iz više razloga.

Eventualnom pobjedom Rumunija bi mogla opstati u Ligi B Lige nacija, dok bi se porazom i definitivno oprostila od ovog takmičenja. Nekadašnja velesila evropskog fudbala danas nije ni blizu tog nivoa, a brojne korupcijske i slične afere uništile su rumunski nacionalni tim koji je nekada davao igrače za najveće evropske klubove.

Rumunija se dosad pet puta sastajala sa reprezentacijom BiH, a za razliku od brojnih drugih ekipa, naš odnos sa Rumunima je čisto “profesionalan”, odnosno nikad nismo igrali nikakve utakmice osim takmičarskih.

Pet puta smo se sastajali u dosadašnjoj historiji, a omjer je na strani Rumunije. Prvi put su se ove dvije selekcije našle zajedno u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. godine. Rumunija je tada na Koševu slavila sa 3:0, a na svom terenu je Bosnu i Hercegovinu pobijedila sa 2:0. U grupi sa Norveškom, Danskom, Rumunijom i Luksemburgom, Bosna i Hercegovina je osvojila šest bodova protiv Luksemburga, četiri protiv Danske, tri protiv Norveške i nijedan protiv Rumunije, što nas je u konačnici i koštalo plasmana na samo takmičenje.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, ponovo smo se našli u grupi sa Rumunima. Prvi meč u Zenici smo dobili ali teškom mukom, nakon preokreta u drugom poluvremenu. Okončan je rezultatom 2:1 za naš tim, ali već u drugoj utakmici Rumunija nas je pregazila sa 3:0, a selektor Safet Sušić je čuveno najavio promjene u timu i lupao šakom o stol. 

Peti i posljednji dosadašnji meč sa Rumunijom odigrali smo u Ligi nacija, a reprezentacija BiH je slavila rezultatom 1:0 pogotkom Smaila Prevljaka.

Dosadašnji omjer je dakle dvije pobjede za reprezentaciju BiH, te tri pobjede za reprezentaciju Rumunije, uz tri postignuta gola reprezentacije BiH i čak devet primljenih. Naš nacionalni tim nikad nije osvojio bod u Rumuniji niti je ikad posstigao gol u ovoj zemlji, pa bi možda sada bilo vrijeme da se to promijeni.

Podijeli ovaj članak