Dačić o glasanju u Vijeću Evrope: Razočarani smo stavom Grčke, Slovačke i Bosne i Hercegovine

2 min. čitanja

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak da je odluka o pokretanju postupka za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Evrope očekivana, da je sramota za tu organizaciju i da će nanijeti štetu dijalogu Beograda i Prištine, ali i da su razočarani stavom Grčke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja koje su bile uzdržane u glasanju.

On je za Tanjug istaknuo da je odluku o pokretanju postupka za razmatranje zahtjeva za članstvo Kosova u Vijeću Evrope od 46 članica 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije sudjelovala u glasanju.

Dačić je ocijenio da je ovo dan kojeg će se Vijeće Evrope stidjeti i naveo da je delegacija Srbije, koja je glasala protiv, napustila salu poslije glasanja, jer nije željela da dalje sudjeluje u “tiradama”, ali je napomenuo da Srbija nije napustila tu organizaciju .

– Ovaj dan povodom te odluke svakako predstavlja sumrak i statut Vijeća Evrope, jer se po prvi put razmatra zahtjev nečega što nije država i što nije priznato od UN-a ili teritorije koja nije članica UN-a – rekao je Dačić.

On je zahvalio svima koji su bili protiv i pokazao da su tradicionalni prijatelji Srbije, ističući kako prije svega misle na Kipar, Španiju, Rumuniju, Azerbejdžan i Gruziju, a posebno je zahvalio Mađarskoj koja je priznala nezavisnost Kosova, a danas je glasala protiv.

– S druge strane zaista smo razočarani stavom i pristupom Grčke i Slovačke, kao članice EU koje su bile uzdržane, prije svega zbog toga jer smo od njih htjeli da oni ne priznaju nezavisnost Kosova – naveo je.

Dačić je ocijenio ironičnim i stav Bosne i Hercegovine, koji je također bio uzdržan tokom glasanja.

– Zamislite te ironije. Zamislite kada bi se Republika Srpska sada prijavila za članstvo, kakva je to ironija i bezobrazluk, a nama drže predavanja da mi utječemo na povećanje teritorijalnog integriteta BiH. Oni direktno sudjeluju u rastu teritorijalnog integriteta Srbije – rekao je Dačić.

Podijeli ovaj članak