Dačić: Francusko-njemački plan je neprihvatljiv, polazi od osnova da je Kosovo nezavisna država

2 min. čitanja

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da francusko-njemački plan “polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar”, ali da Srbija to ne može da prihvati.

„Mi hoćemo da razgovaramo i sve vrijeme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo prijedloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova“, rekao je Dačić za Večernje novosti.

On je podsjetio da je zaključak sa sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost Srbije da je taj prijedlog neprihvatljiv i da su svi glasali „za“.

„Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi da je Kosovo nezavisna država za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško“, rekao je Dačić.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, on je naveo da se mora gledati šta je u najboljem interesu Srbije.

„Nikada nisam rekao – živjela Rusija. Što se mi ne bismo pridržavali i za drugu ruku ako je pružena? Ali, ne može da bude prva tačka uvedite sankcije Rusiji, a druga primite Kosovo u UN i Savjet Evrope. Ko bi to prihvatio“, upitao je Dačić.

On je naveo i da za Beograd u ovom trenutku nema prijedloga oko kojih bi moglo da se razmišlja i kaže da treba preispitati stav u vezi sa sankcijama.

Podijeli ovaj članak