Četvorica Ukrajinaca uhapšena u Sjevernoj Makedoniji: Krali arheološko blago

1 min. čitanja

Četvorica Ukrajinaca uhapšena su zbog ilegalnog kopanja na arheološkom lokalitetu “Isar” u Sjevernoj Makedoniji, saopćila je lokalna polcija.

Kako se navodi, policajci iz Valandova su jučer oko podne na arheološkom lokalitetu “Isar” kod sela Marvinci uhapsili V.O.(40), O.P. (35), I.R. (46) i M.R. (48), svi iz Ukrajine sa privremenim boravkom u Skopju.

Ističe su da su ti Ukrajinci pronađeni kako obavljaju iskopavanje na tom arheološkom lokalitetu na jugoistoku zemlje, koji je proglašen dobrom pod privremenom zaštitom i da su kod njih pronađena dva detektora, lopate i nekoliko iskopanih predmeta.

Detektor je pronađen i prilikom pregleda putničkih vozila “Toyota” i “Hyundai”, sa ukrajinskim registracijama, sa kojima su došli na nalazište “Isar”, koje predstavlja naselje i nekropolu sa kontinuitetom od 7. vijeka prije nove ere do 6. vijeka nove ere.

– Nakon što slučaj bude u potpunosti rasvjetljen i dokumentovan, protiv njih će biti podnesena odgovarajuća prijava, navodi se u policijskom saopćenju.

Podijeli ovaj članak