Bugarska istražuje tvrdnje da banka u zemlji pere ruski novac

1 min. čitanja

Bugarska istražuje navode da je ruski novac “opran” preko jedne finansijske institucije u zemlji, objavila je u utorak državna novinska agencija BTA.

Gradsko tužilaštvo Sofije saopštilo je da je od Državne agencije za nacionalnu bezbjednost (SANS) zatraženo da sprovede istragu i da se obrati poslaniku Delyanu Dobrevu, koji je nedavno iznio te tvrdnje.

Zakonski rok za istragu je tri mjeseca, nakon čega će nadležni tužilac utvrditi da li postoji dovoljno dokaza o opštem prekršaju za pokretanje pretkrivičnog postupka.

Dobrev je u intervjuu u nedjelju rekao da Sofija krši sankcije Evropske unije uvedene Moskvi, a banka u Bugarskoj prenosi novac ruskim oligarsima u Evropi.

– Preko ove banke idu veliki sumnjivi transferi novca u drugu zemlju u Evropi, u Mađarsku, za koje se vjeruje da su povezani sa ruskim oligarsima i interesima – izjavio je Dobrev.

Istakao je da mu je izvor pouzdan i da vjeruje da je to istina, kao i da su informacije stigle iz “partnerske službe”.

Centralna banka zemlje, Bugarska narodna banka, saopćila je da joj takav slučaj nije proslijeđen i da su po zakonu mjere protiv pranja novca u nadležnosti SANS-a.

Podijeli ovaj članak