Brnabić u Zagrebu: Odnosi Hrvatske i Srbije opterećeni brojnim pitanjima i ranama, ali napravljen je iskorak

8 min. čitanja

Odnosi između Srbije i Hrvatske opterećeni su brojnim pitanjima, ranama i nepovjerenjem, no čini se da su dvije zemlje uspjele napraviti dobar iskorak u ovoj godini, rekla je u nedjelju srbijanska premijerka Ana Brnabić na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća u zagrebačkoj koncertnoj dvorani.

Brnabić je dio visoke delegacije Srbije u kojoj je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, prvi predstavnik hrvatske nacionalne manjine u nekoj srbijanskoj vladi.

Brnabić se ranije u nedjelju sastala s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima.

– Odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni su brojim pitanjima, nerazumijevanjima, neslaganjima, dubokim ranama i velikim nepovjerenjem, toliko da niti jedan naš posjet Zagrebu ili bila koji posjet hrvatskih dužnosnika Srbiji nije bio samo običan posjet, već uvijek nešto više od toga, pa tako i ovaj moj danas – rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije želi redovniju, uobičajenu razmjenu.

– Mi želimo da to budu samo obični posjeti, da budu češći i redovniji i da ne bude svaki od njih neki negativan ili neprijateljski simbol, već uobičajeni radni dan koji ćemo iskoristiti za razgovor o svim otvorenim pitanjima i temama koje su važne za budućnost, za sve građane i za cijelu privredu – prenosi HRT.

Zahvalila je na doprinosu dvojice predstavnika manjina u Hrvatskoj i Srbiji.

– Drago mi je stoga, čini mi se, što smo makar za sada, jer to se kod nas nikada ne zna, uspjeli napraviti dobar i kvalitetan iskorak u 2023. godini, prije svega zahvaljujući Miloradu Pupovcu i Tomislavu Žigmanovu – rekla je Brnabić.

Srbi u Hrvatskoj i pripadnici hrvatskog naroda u Srbiji ti su koji igraju ogromnu ulogu u uspostavi boljih odnosa i povjerenja.

Posebno je pozdravila Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije koju su 5. januara u Zagrebu potpisali Žigmanov i Pupovac.

– Iskreno se nadam da je na ovaj način otvorena nova dimenzija saradnje koja će vrlo brzo dati konkretne rezultate, a možda je i ovaj moj posjet Zagrebu konkretan rezultat toga – rekla je šefica srbijanske vlade.

Podsjetila je da su 6. januara ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić i ministar za manjinska i ljudska prava Tomislav Žigmanov te ministrica za evropske integracije Tanja Miščević učestvovali na božićnom prijemu SNV-a u Zagrebu. Nešto kasnije hrvatski premijer Plenković i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić susreli su se na rubu Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, rekla je.

Uslijedio je potom, nastavila je Brnabić, posjet hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana Subotici i novi susret s Dačićem te bilateralni sastanak nadležnih tijela za pitanje nestalih.

– Očekujemo i radit ćemo na tome da se ove godine održe političke konsultacije ministarstava vanjskih poslova naših dviju zemalja – rekla je Brnabić.

Za susret s Plenkovićem je rekla da je bio konkretan i konstruktivan te da se nada da je prvi u nizu.

– Razgovarali smo o projektima kao što su ponovna uspostava željezničkog saobraćaja između Beograda, Zagreba i Ljubljane, ali smo se dotakli svih otvorenih pitanja koliko god teška i emotivna bila i kako da ih krenemo rješavati – rekla je srbijanska premijerka.

Prisutnim je poručila da je vlada Srbije posvećena i jako joj je stalo do Srba u Hrvatskoj. Pritom je navela da je za projekte srpske zajednice od 2016. izdvojeno šest miliona eura.

– Također smo uputili i pomoć Hrvatskoj od 2,5 miliona eura nakon zemljotresa 2020. te pomoć i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Hrvatskoj – istakla je Brnabić.

Na kraju govora rekla je da su Hrvati i Srbi upućeni jedni na druge u svom “viševjekovnom trajanju”.

– Naši narodi jesu i moraju biti garant mira, stabilnosti i prosperiteta ovog dijela Evrope – rekla je Brnabić i čestitala Hrvatskoj na njenim postignućima u 2023., na pristupanju eurozoni, Šengenu te drugim uspjesima kao što je Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD-om.

– U regiji kakva je naša, koja je komparativno mala, upućeni smo jedni na druge, svaki uspjeh znači i veću stabilnost i bolji potencijal za sve nas – poručila je Brnabić čestitajući Plenkoviću na uspjesima Hrvatske, prenosi Hina.

Govor je zaključila rečenicom: “Na kraju, s ljubavlju prema Srbiji i poštovanju prema Hrvatskoj, vi okupljeni ste zalog naše zajedničke budućnosti. Naša vizija te budućnosti koju gradimo posvećeni evropskim idealima je nada da ćemo stvoriti društva u kojima će se razlike istinski njegovati i društva koja će te razlike čuvati kao svoja bogatstva”.

Uz premijera Plenkovića, Velikoj skupštini SNV-a prisustvovali su hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Plenković je kazao kako trebaju donositi odluke koje će poboljšati položaj Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

– Kao predsjednik Vlade koji već sedmu godinu održava snažno partnerstvo sa svim predstavnicima nacionalnih manjina u Saboru, ali i sa svima u Hrvatskoj, njegujući otvoreno i tolerantno društvo u kome Hrvatska u 2023. godine predstavlja zemlju koja je riješila sva svoja ključna nacionalna pitanja. Hrvatska je stekla međunarodnu poziciju u kojem smo praktično ostvarili sve državno-političke ciljeve u posljednjih 30 godina – poručio je Plenković.

Kako je objasnio, “to radimo s pouzdanjem i željom da svi koji žive u Hrvatskoj, bilo Hrvati ili pripadnica nacionalnih manjina, uživaju sva prava, osjećaju se dobro i da će doprinositi hrvatskoj državi”.

On je rekao da to govori zato što je premijerka Brnabić sama kazala da su odnosi Srbije i Hrvatske opterećeni brojnim naslijeđem “u zadnjih stotinjak godina”.

Ti problemi žive i utječu na raspoloženje, poručio je Plenković, i naveo da oni predstavljaju prepreke u unapređenju odnosa Hrvatske i Srbije.

Pupovac je istakao kako odnosi Srba i Hrvata trebaju ponovo postati osovina ovog dijela Evrope.

Prisustvo premijera Srbije i Hrvatske, kako je ocijenio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac, predstavlja veliko ohrabrenje za okupljene koji će važne poruke sa skupa prenijeti u svoje sredine, prenosi RTS.

Pupovac je naglasio da su Srbi evropski narod i da žive s evropskim narodom.

– Mnogo smo učinili da zemlja Hrvatska postane punopravna članica EU-a, znamo da su odnosi između Srba i Hrvata, Srbije i Hrvatske, bili i trebaju ponovo biti osovina Evrope u ovom njenom dijelu. Zajedno s prijateljima i partnerima Hrvatima iz Srbije činimo sve i činit ćemo da se na tu osovinu postave kotači evropskog partnerstva – rekao je, između ostalog, Pupovac.

Podijeli ovaj članak