Brnabić tvrdi da na barikadama na sjeveru Kosova stoje žene, djeca i stariji ljudi: Ne vjerujem da će ih nasilno ukloniti

2 min. čitanja

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vjeruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na sjeveru Kosova, kao i da ne zna kako da se razgovara o francusko-njemačkom prijedlogu kada još nije primijenjen Briselski sporazum.

Govoreći o barikadama na sjeveru Kosova, Brnabić je istakla da kosovska policija ne treba ni da pomisli da ih nasilno uklanja jer bi to bio “napad na žene i djecu, starije ljude i prosvjetare koji su na njima”.

– Ne vjerujem u takav scenario. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, prije svega Kfora, rekla je premijerka Srbije odgovarajući na pitanja novinara.

Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtjev Srbije da se vrati dio snaga na Kosovo po rezoluciji 1244.

– Čekamo da se Kfor oglasi. Strpljivo. Vjerujem da će nešto reći, rekla je ona, prenose Nezavisne.

Predsjednica Vlade je takođe rekla da ne zna kako da se razgovora o novom sporazumu za rješenje problema Kosova kada nije implementiran prvi Briselski sporazum iz 2013. godine.

– Čekamo da se implementira prvi Briselski sporazum. Ne znam kako da razgovaram o novom francusko njemačkom prijedlogu kada Briselski nije implementiran a garantovala ga je EU, rekla je ona.

Ocenila je da je pitanje svih pitanja ko će implementirati prvi sporazum.

– Uvijek smo tu za sve razgovore. A pitanje za EU i SAD je ko će da garantuje implementaciju, rekala je ona.

Podijeli ovaj članak