Brnabić: Skandalozno je ovo što radi Kurti, sve je prekardašilo mjeru

3 min. čitanja

Ovo što se dešava i što Priština i Albin Kurti rade je skandalozno. Oni nemaju na to pravo ni po jednom sporazumu, izjavila je sinoć premijerka Srbije Ana Brnabić, komentarišući to što su prištinske vlasti počele da uručuju opomene vlasnicima vozila na Kosovu sa srpskim tablicama. 

– Sve je zaista prekardašilo meru, Srbi na KiM teško da imaju bilo kakvo razumevanje za sve što se dešava, a mi pokušavamo da utičemo da i oni ne eskaliraju dalje situaciju. Srbi na Kosovu i Metohiji u svakom trenutku znaju plan Beograda i u kontaktu su sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i sve što se dešava je, koliko se može, koordinisano – rekla je Brnabić za RTS.

Na pitanje gdje je prostor za deeskalaciju, Brnabić je odgovorila da ga nema mnogo.

Kako je navela, Priština se “hvata” za jedan član sporazuma iz 2011. koji govori o preregistraciji, ali se u istom sporazumu govori i o statusno neutralnim KS tablicama.

– A Priština je 2020. godine, godinu dana pre roka jednostrano, bez dijaloga, ukinula te tablice i izazvala krizu – rekla je Brnabić.

Na pitanje šta želi Kurti da postigne i da li čeka konačan sporazum, Brnabić je rekla da ne zna šta on čeka.

“On je čovek koji ima nula pragmatizma i ideološki je fanatik, ali ako on ili njegovi partneri koji podržavaju nezavisnost tzv. Kosova čekaju finalni sporazum, moram da kažem da moramo da se vratimo na prvi Briselski sporazum o normalizaciji. Mene kao predsednicu Vlade Srbije ne zanima da li je Kurti protivnik tog sporazuma ili nije. On je potpisan pre Kurtija i on mora da primeni taj sporazum ako misli da privremene institucije koje vodi imaju neku težinu – rekla je Brnabić.

Premijerka Srbije je podsjetila da je EU garant Prvog sporazuma o normalizaciji odnosa.

– Želim da mi neko objasni kako da pričamo o finalnom sporazumu o normalizaciji kada deset godina nije implementiran prvi sporazum. Ko je lud da potpisuje drugi sporazum kada Priština nije sprovela prvi? Tu čini mi se postoji velika logička greška. I sada se neko usuđuje da priča o finalnom sporazumu, a prvi sporazum ne može da se implementira deset godina – rekla je.

Podijeli ovaj članak