Brnabić ponovila svoje stavove o ovoj temi: Srbija nije neutralna po pitanju rata u Ukrajini, osudili smo agresiju

2 min. čitanja

“Naša pozicija je potpuno jasna”, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je tokom sastanka sa predstavnicima japanskih vlasti u Tokiju objasnila poziciju Srbije i zašto ne uvodi sankcije Rusiji zbog rata u Ukrajini, ali i istakla da Srbija nije neutralna i da je osudila agresiju na Ukrajinu.

Premijerka je dodala da japanski političari ne vrše pritisak kao političari u Evropi, ali su zainteresovani da čuju poziciju Srbije.

„Mi nismo neutralni po tom pitanju; naša pozicija je potpuno jasna. Mi smo se pridružili i rezolucijama UN i deklaracijama EU, gdje smo osudili agresiju na Ukrajinu, naše Ministarstvo spoljnih poslova je reklo da nećemo priznati rezultate referenduma; jedina razlika je što nismo i ne želimo da uvedemo sankcije Rusiji i za to imamo dobro obrazložene razloge“, izjavila je Brnabić u Tokiju.

Ona je ocijenila da je imala „dobar sastanak“ sa tamošnjim kolegom Fumiom Kišidom, a jutros se sastala i sa predstavnicima parlamentarne grupe prijateljstva Japana i Srbije.

„Iskoristit ćemo taj sastanak da gradimo naše političke i ekonomske veze sa Japanom“, istakla je i dodala da je na sastanku sa premijerom bilo veliko interesovanje o poziciji Srbije prema ratu u Ukrajini.

Dodala je da je važno da se vladi Japana objasne stavovi srpskih vlasti jer investicije u mnogome zavise od preporuka vlade.

„Nadam se da će naša pozicija ovdje (u Japanu, op. a.) bolje da se razumije i da nema nikakve negativne efekte na dodatan priliv investicija iz Japana. Vraćam se sa dosta optimizma da ćemo imati dobre vijesti u mjesecima pred nama i u 2023. godini“, rekla je ona srpskim medijima u Tokiju.

Podijeli ovaj članak