Brnabić na sastanku sa Escobarom: Beograd je potpuno okrenut dijalogu i opredjeljenju za pronalaženje rješenja

2 min. čitanja

Premijer Srbije Ana Brnabić istakla je danas na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Balkan Gabrielom Escobarom da će uskoro biti 10 godina od Briselskog sporazuma, a da zajednica srpskih opština na Kosovu još nije formirana.

Brnabićeva je na sastanku u Vladi Srbije napomenula da je za nastavak dijaloga od ključnog značaja poštovanje i primjena već postignutih dogovora kako bi svaki naredni korak imao smisla, saopšteno je iz pres-službe Vlade Srbije, prenosi Srna.

Ona je ponovila da je Beograd potpuno okrenut dijalogu i opredjeljenju za pronalaženje kompromisnog rješenja, ukazujući da su za dijalog neophodne dvije strane, koje su spremne da razgovaraju.

Brnabićeva i Eskobar su se saglasili da je dijalog Beograda i Prištine jedini način da se nađe sveobuhvatno rješenje za Kosovo i Metohiju.

Ona je naglasila da nastavak unapređenja svih oblasti saradnje sa SAD predstavlja jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

Eskobar je rekao da očekuje nastavak dijaloga, kao i dalje korake prema normalizaciji odnosa, dodajući da je dijalog jedini put do sveobuhvatnog rješenja, koje će, kako je naveo, obezbijediti napredak cijelom regionu.

On je istakao da će SAD nastaviti da pružaju snažnu podršku normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i da sa pažnjom prate sve napore i aktivnosti obje strane.

Sastanku Brnabićeve i Eskobara prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Podijeli ovaj članak