Brnabić: Briselski sporazum mora da se sprovede, EU je garancija implementacije

2 min. čitanja

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je kako se nada da je lažna informacija vijest u medijima o navodnoj namjeri da se realizacija zajednice srpskih opÅ”tina ugradi u francusko-njemački plan i poručila da se Briselski sporazum ne može prenositi na neke druge.

Brnabićeva je istakla da, prenosi Srna

.e Briselski sporazum potpisan joÅ” 2013. godine, da je prvi sporazum o normalizaciji i da mora da se sprovede.

ā€“ On je već dogovoren, već potpisan i njegovu implementaciju garantuje EU. Ne možete da kažete ā€œBeograd je ispunio sve dogovore iz Briselskog sporazuma, a to Å”to PriÅ”tina nije ispunila, pa Å”ta da se radiā€. To nije fer ā€“ rekla je Brnabićeva.

Premijer Srbije izrazila je nadu da je to lažna vijest ili poluinformacija, imajući u vidu da je Briselski sporazum potpisao visoki predstavnik EU i ukazala da je tu u pitanju kredibilitet EU.

Ona je navela i da nije upoznata sa navodima albanskih medija, koji su objavili da je dogovor o deeskalaciji na sjeveru Kosova i Meothije već postignut, te da će u petak biti objelodanjen.

Brnabićeva je ocijenila da u ovim okolnostima ne vidi prostor za dijalog i dodatni dogovor, budući da je PriÅ”tina prekrÅ”ila sve dosadaÅ”nje.

Pojedini mediji na albanskom objavljuju non najprije, ali i navodna ekskluzivna saznanja da je načelno postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji.

U navodnim prijedlozima međunarodne zajednice objavljenim u pojedinim medijima, ističe se i zahtjev da se o osnivanju zajednice opÅ”tina sa srpskom većinom, čije je formiranje već bilo predviđeno Briselskim sporazumom, razgovara u okviru francusko-njemačkog plana za Kosovo i Metohiju.

Podijeli ovaj članak