Borrell: Putin ne blefira s prijetnjama o napadu nuklearnim oružjem – Rat dostigao “opasan trenutak”

2 min. čitanja

Evropska unija mora ozbiljno shvatiti prijetnje Vladimira Putina o korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini, rekao je visoki predstavnik Unije za vanjsku politiku Josep Borrell.

On je za BBC je izjavio da je rat dostigao “opasan trenutak”.

Njegove primjedbe uslijedile su u vrijeme kada je Rusija pokrenula djelimičnu mobilizaciju i prelazi na aneksiju četiri regiona Ukrajine, prenosi Fena. 

Putin se suočio sa neuspjesima na bojnom polju, a njegove snage su potisnute tokom ukrajinske kontraofanzive.

– Svakako je to opasan trenutak jer je ruska vojska gurnuta u ćošak, a Putinova reakcija, prijetnja nuklearnim oružjem, vrlo je loša – rekao je Borrell.

Sedam mjeseci otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, analitičari se slažu da su snage predsjednika Putina isrcpljene, ali on je rekao da se mora postići “diplomatsko rješenje”, koje će “očuvati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”.

– U suprotnom možemo završiti rat, ali nećemo imati mir i imaćemo još jedan rat – rekao je on.

U rijetkom obraćanju naciji ranije ove sedmice, Putin je rekao da njegova zemlja ima “razna oružja za uništavanje” i da će “upotrijebiti sva sredstva koja su dostupna”, dodajući da “ne blefira”.

– Kada ljudi kažu da to nije blef, morate ih shvatiti ozbiljno – rekao je Borrell.

U istom govoru Putin je najavio mobilizaciju 300.000 Rusa koji su odslužili obaveznu vojnu službu, što je izazvalo proteste, a izvještaji stalno potvrđuju o ljudima koji bježe iz zemlje kako bi izbjegli slanje na liniju fronta 

Podijeli ovaj članak