Boris Tadić o prijedlogu Srbije i Kosova: Može biti omogućeno članstvo Kosova u UN

2 min. čitanja

Portal beogradskog lista “Danas” objavio je “europski prijedlog osnovnog sporazuma Kosova i Srbije” koji je “dobio diplomatskim kanalima”, a u kojem piše da se “Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji”.

U prijedlogu, uz ostalo, stoji da će strane međusobno razvijati normalne, dobrosusjedske odnose na bazi jednakih prava, kao i da će obje strane međusobno priznati relevantne dokumente i nacionalne simbole, uključujući putovnice, diplome, tablice vozila i carinske pečate.

Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije komentarisao je putem Twittera ovaj prijedlog.

“Nemački predlog koji je u vreme mog mandata donela Merkel, sudeći po onome što znamo o ovom sporazumu ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum…A podsećam da čak i o tom predlogu nismo ni raspravljali i sve je bilo potpuno transparentno i jasno. Pogotovo naše crvene linije i odbijanje takvog predloga. Iako razumem da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ono na šta se odnosi ovaj sporazum tiče se naših najviših nacionalnih interesa i to ne sme biti pitanje odluke i saznanja jednog čoveka.

U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, o čemu sam javno govorio i najavio ovakav razvoj dogadjaja, još jednom ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu”, napisao je Tadić.

Podijeli ovaj članak