Bocan-Harčenko hrabri Srbiju: Znate da uvijek možete da se oslonite na Rusiju, bez obzira na…

2 min. čitanja

Ambasador Rusije u Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, izjavio je da Srbija može da se osloni na Rusiju u pogledu situacije na Kosovu i istakao je da će dvije zemlje nastaviti da koordiniraju stavove po ovom pitanju.

“Ljudi u Srbiji znaju da uvijek mogu da se oslone na Rusiju, bez obzira na ozbiljne izazove za našu zemlju u kontekstu konfrontacije sa NATO-om, koja nam je nametnuta. Nastavljamo da učestvujemo u rješavanju aktuelnih međunarodnih kriza, uključujući i na Kosovu”, navodi se u tekstu objavljenom u časopisu “International Affairs”, a prenosi agencija TASS.

Kako je rekao Bocan-Harčenko, Rusija će nastaviti blisku saradnju sa Beogradom u odbrani zakonskih prava Srbije u vezi sa Kosovom. Prema riječima diplomate, ključni instrument Moskve po ovom pitanju je činjenica da je Rusija stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

“Naravno, uz razumijevanje da inicijativa uvijek dolazi iz Beograda”, rekao je Bocan-Harčenko.

On je poručio da Rusija dijeli stav po ovom pitanju sa njenim kineskim partnerima, jer Peking također insistira na striktnom poštovanju normi međunarodnog prava i zadržavanju teme Kosova na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a. Ruski diplomata je podsjetio na riječi predsjednika Rusije Vladimira Putina da je stav Rusije po pitanju Kosova nepromijenjen.

“Pozivamo na trajno obostrano prihvatljivo rješenje između Beograda i Prištine na osnovu međunarodnog prava i rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti”, rekao je Bocan-Harčenko.

Dodao je da ovakvo rješenje treba da zadovolji interese Beograda i srpskog naroda i da ga odobri Vijeće sigurnosti UN-a. Ruski ambasador je istakao da Rusija brige i probleme Srbije shvata kao svoje, jer ne popušta povodom stava o sankcijama i odbija da se pridruži zapadnim ograničenjima prema Rusiji.

“Zapad koristi nemire na Kosovu kao sredstvo pritiska na predsjednika Aleksandra Vučića kako bi ga satjerao u ćošak i natjerao da se pridruži antiruskim sankcijama”, ocijenio je Bocan-Harčenko.

Dodao je da je saradnja Rusije sa Srbijom usmjerena na jačanje borbene sposobnosti te zemlje, obezbjeđivanje njene socio-ekonomske stabilnosti i jačanje njenog suvereniteta.

 

Podijeli ovaj članak