Bliži se priznanje nezavisnosti / Analitičari procjenjuju da Vučić kupuje vrijeme pravljenjem krize na Kosovu, a na jedno pitanje nikada nije odgovorio

5 min. čitanja

Ili će najnovije tenzije na relaciji Priština – Beograd dovesti do pokretanja zakočenog dijaloga ili će sve ovo što gledamo biti uvod u nove nesporazume, a nije isključeno i sukobe. Ovo bi u najkraćem bio odgovor analitičara na aktuelna dešavanja na severu Kosova, izlazak svih Srba iz kosovskih institucija i otvorenu i vrlo uznemirujuću nervozu koju ovim povodom pokazuje Bruxelles.

Na ivici eskalacije

O drami predsednika Srbije Aleksandra Vučića da i ne govorimo. On u nedelju u posebnom gostovanju na TV Pink govori o teškom, preteškom i još težem vremenu za Srbe i Srbiju, ne saopštavajući, po običaju, nikakav konkretan plan vlasti da ta doba budu makar malo manje teška. Konačno, u osnovi se sve vrti oko namere Zapada da Srbija prihvati nezavisnost Kosova, što se u poslednje vreme gura kroz “nemačko-francuski predlog” rešenja, a koji u osnovi podrazumeva upravo to – zvanično postojanje dve suverene države koje za početak ne priznaju državnost jedna druge. No, stanje je, slažu se i domaći i međunarodni političari, na ivici eskalacije. A to, sva je prilika, niko nije očekivao.

Vraćanje Srba u institucije Kosova moglo bi da se desi jedino ako se raspišu novi izbori na nivou opština i parlamenta

Portparol Evropske unije Peter Stano kaže da EU i dalje proučava odgovore Beograda i Prištine na nemačko-francuski predlog, ali da je trenutni prioritet deeskalacija situacije na Kosovu.

”Jasna je obaveza Kosova da odmah uspostavi ili odmah preduzme korake za uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Ovo je zakonska obaveza Kosova i kontinuirani neuspeh njenog ispunjavanja ne samo da potkopava princip vladavine prava već šteti reputaciji i kredibilitetu Kosova”, rekao je Stano podržavajući insistiranje Beograda na osnivanju Zajednice srpskih opština.


image

Više stotina policajaca, sudija, tužilaca i administrativnih radnika napustilo je funkcije/ANADOLIJA

Zašto sada i zašto tako otvoreno?

”Izlaskom Srba iz institucija, Vučić je na Kosovu napravio ustavnu krizu, s obzirom na to da Srbi imaju ustavom garantovana mesta u Skupštini i Vladi Kosova. Vraćanje u institucije moglo bi da se desi jedino ako se raspišu novi izbori na nivou opština i parlamenta, kao i konkursi u institucijama iz kojih su Srbi izašli. Sada više nema mesta za razmatranje predloga Scholz – Macron, a to je ono što Bruxellesu nikako ne odgovara i što će se pokušati izbeći po svaku cenu, odugovlačenje ove krize koja, svakako, neće proći tako brzo”, kaže politikolog Ognjen Gogić.

Sa svoje strane, kako je rečeno, Vučić u još jednom dramatičnom obraćanju građanima u nedelju ne saopštava šta će to sledeće preduzeti Srbija.

Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012-2013. godine, izlazimo nakraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, kaže Vučić

”Juče nisam čuo ništa novo, samo interpretaciju događaja koji su se odigrali iz ugla predsednika. Nisam čuo koji su dalji koraci sem da će Sjedinjene Države podstaći Prištinu da se vrati dogovoru i da ispoštuju sporazume. Ostali smo uskraćeni i za informacije o nemačko-francuskom predlogu, za koji znamo da su na njega odgovorile i Priština i Beograd, ali ne znamo šta je stav Srbije. Mislim da nam duguju objašnjenje šta su predložili i šta je ono što je za Srbiju prihvatljivo. Trenutno mi deluje da će ostati na poziciji da je neprihvatljivo da Kosovo bude deo UN-a i da će biti ozbiljan zadatak pred EU i SAD-om da promene taj stav Srbije”, kaže juče novinar portala Nova Vojislav Milovančević u razgovoru za N1.

Rizik za region

I, zaista, građanima nikada nije rečeno šta je to Srbija odgovorila strancima u vezi s najvažnijim nacionalnim pitanjem u zemlji.

”Suočeni smo sa teškim pregovorima 2012-2013. godine, izlazimo nakraj sa Briselskim sporazumom i kupujemo mir deset godina, zahvaljujući čemu imamo najbrži rast ekonomije u regionu poslednjih deset godina i najbrži rast ekonomije u Evropi poslednje dve godine”, reći će, između ostalog, Vučić naglasivši da mimo izlaska iz kosovskih institucija za Srbe na Kosovu nema koraka B.

Stano juče insistira na tome da aktuelna kriza između Beograda i Prištine u rizik stavlja ceo region:

”Ako imamo još jedno žarište na evropskom tlu, niko ne može da spreči razbuktavanje incidenata koji mogu da dovedu do nasilja. Ako se nešto dešava, neizbežno će imati posledice po region. To Evropska unija ne može sebi da dopusti, Srbija i Kosovo to sebi ne mogu da dozvole, region to sebi ne može da dozvoli”, istakao je Stano.

Podijeli ovaj članak