Bivši sveštenik optužen za ubistvo osmogodišnje djevojčice iz 1975, otkrio ga dnevnik doušnika

5 min. čitanja

Bivši sveštenik David Zandstra iz američke Georgije, optužen je za ubistvo osmogodišnje djevojčice, počinjeno 1975. godine dok je bio na dužnosti u Pennsylvaniji.

Osumnjičeni, David Zandstra, uhapšen je 17. jula u okrugu Cobb u Džordžiji, gdje istražitelji kažu da je priznao ubistvo osmogodišnje Gretchen Harrington prije skoro pet decenija dok je bio pastor u Marple Townshipu u Pennsylvaniji, prema uredu okružnog tužioca Delaware.

Njegovo priznanje uslijedilo je nakon što su mu istražitelji predočili nove dokaze prikupljene početkom ove godine, a koji potiču iz intervjua s povjerljivim doušnikom i zapisom u dnevniku koji je doušnik napisala 1975. godine kada je bila 10-godišnja djevojčica, saopćeno je iz ureda okružnog tužioca, objavio je CNN. 

Zandstra je optužena za krivično djelo ubistvo, otmicu maloljetnika i posjedovanje oruđa za zločin, navodi se u saopćenju. 

– Pravda je dugo dolazila, ali mi smo ponosni i zahvalni što smo konačno u mogućnosti da zajednici damo odgovor – rekao je okružni tužilac Delaware Jack Stollsteimer u izjavi.

Ovaj slučaj “proganja” pripadnike policije i malo područje Marple Townshipa otkako je Gretchen nestala, rekao je Stollsteimer. Djevojčica je posljednji put viđena kako hoda do ljetnog biblijskog kampa 15. augusta 1975. godine.

Kamp je održan u crkvi Trinity Church Chapel Christian Reform Church – gdje je Zandstra bio pastor – i Reformed Presbyterian Church – gdje je Gretchenin otac bio pastor, navodi se u saopćenju. Gretchenin otac se zabrinuo kada se ona nije pojavila u njegovoj crkvi, a Zandstra je tada pozvao policiju da prijavi Gretchenin nestanak.

Istražitelji su primijetili da je bilo netačnosti u Zandstrinim ranim izjavama i da su imali pitanja o tome kako je pastor znao toliko o tome šta je Gretchen nosila tog dana, iako nikada nije stigla u kamp, ​​prema nedavno objavljenoj krivičnoj prijavi.

Zandstra je tada negirao da zna bilo šta o nestanku, navodi se u prijavi.

Dva mjeseca kasnije, Gretchenini skeletni ostaci pronađeni su u obližnjem državnom parku Ridley Creek. Njen uzrok smrti bilo je ubistvo, a vještak je rekao da je Gretchen pretrpjela “dva ili više tupih udaraca u lobanju”, prema sudskim dokumentima.

Prošlo je skoro pet decenija dok je slučaj ostao neaktivan. Na kraju, intervju sa ženom koja je bila prijateljica sa kćerkom osumnjičenog 1970-ih – i njeni dnevnički zapisi iz tog vremena – doveli su do ključnog preokreta u slučaju.

Tek ovog januara državna policija Pensilvanije je saznala nove dokaze od povjerljivog doušnika, koja je bila najbolja prijateljica sa jednom od Zandstrinih kćeri 1970-ih i posjećivala prenoćišta u njegovoj kući, saopćilo je okružno tužilaštvo.

Žena je policiji pokazala dnevnik koji je vodila 1975. godine u kojem je pisala da joj je tadašnji pastor u dva navrata “dodirnuo prepone” dok je bila na spavanju u njegovoj kući, navodi se u prijavi. Doušnik je ispričao istražiteljima kada je ispričala Zandstrinoj kćerki šta se dogodilo, kćerka je odgovorila da je njen otac to ponekad radio, navodi se u saopćenju. 

Dnevnik doušnika sadržavao je i zapis o odvojenom incidentu, za koji je rekla da je bio pokušaj otmice.

– Pogodi šta? Čovjek je dva puta pokušao da otme Holi! To je tajna pa ne mogu nikome reći, ali mislim da je on taj koji je oteo Gretchen – stoji u dnevniku iz septembra 1975. godine, prema krivičnoj prijavi.

– Mislim da je to bio gospodin Z.

Istražitelji su saznali da bivši pastor sada živi u Marietti, Georgia, i tamo su ga suočili s novim dokazima prošlog mjeseca, navodi se u saopćenju

Zandstra je priznao da je ponudio Gretchen vožnju do ljetnog kampa ujutro nakon njenog nestanka, navodi se u tužbi. Rekao je policajcima da je dijete odvezao u šumu i rekao joj da se skine, navodi se u prijavi. Kada je odbila, rekao je da ju je udario šakom u glavu i ostavio da krvari, vjerujući da je mrtva, navodi se u pritužbi.

Policija je iz Zandstre sakupila uzorak DNK-a, tako da se može uporediti sa DNK-a prikupljenim sa lica mjesta, kao i otvorenim slučajevima u državi i zemlji, saopćilo je okružno tužilaštvo.

Podijeli ovaj članak