Biden u UN-u poslao zabrinjavajuću poruku: Putin je Evropi zaprijetio nuklearnim oružjem, spremni smo…

2 min. čitanja

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je u srijedu kako je ruski predsjednik Vladimir Putin javno zaprijetio nuklearnim oružjem Evropi.

Obraćajući se 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), Biden je rekao da je Putin besramno prekršio temeljne odredbe Povelje Ujedinjenih naroda.

“Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, je invazijom na susjeda željela izbrisati suverenu državu s karte”, rekao je američki predsjednik.

Biden je također prokomentarisao i današnju izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o nuklearnoj opciji.

“Putin je javno zaprijetio nuklearnim oružjem Evropi, otvoreno zanemarujući svoje odgovornosti prema Režimu neširenja nuklearnog oružja”, poručio je Biden.

Ističući da će učiniti sve što je moguće kako bi spriječio Iran da ima nuklearno oružje, Biden je dodao: “Kina ide ka nuklearnom naoružanju bez presedana bez ikakve transparentnosti.”

Dodao je kako je SAD spreman dodatno ojačati svoje obveze neširenja nuklearnog oružja “bez obzira što se još događa u svijetu”.

U nuklearnom ratu se ne može pobijediti i zbog toga ga ne treba voditi, konstatovao je Biden.

Ukazujući na reformske potrebe u Vijeću sigurnosti UN-a.

“Mislim da ovu instituciju (VSUN) treba učiniti inkluzivnijom kako bismo mogli bolje zadovoljiti potrebe današnjeg svijeta. Pozivam članice VSUN-a, uključujući SAD, da ispune zahtjeve Povelje UN-a i ne koriste svoj veto osim u izvanrednim okolnostima za pouzdanost i učinkovitost Vijeća”, poručio je Biden, te dodao:

“SAD podržava povećanje broja stalnih i nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a te uključivanje afričkih, latinoameričkih i karipskih zemalja u Vijeće.”

Biden je ponovo iskazao podršku dogovorenom dvodržavnom rješenju za izraelsko-palestinski sukob, rekavši da ono ostaje “najbolji način da se osigura sigurnost i prosperitet Izraela za budućnost i da se Palestincima da država na koju imaju pravo”.

Podijeli ovaj članak