Bez dogovora u Briselu – Ponuđeno rješenje neprihvatljivo za Srbiju… / Oglasio se i Dačić: Dva su moguća ishoda…

3 min. čitanja

Srbiji je jutros u Briselu, na sastanku koje je Evropska unija sazvala sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem, ponuđeno rješenje koje je ponižavajuće za Srbiju, kazao je za Blic izvor upućen u tok pregovora.

Rješenje koje je ponuđeno trebalo bi da derogira Briselski sporazum, što Srbija, kako kaže izvor istog medija, nije mogla da prihvati.

– Po svemu sudeći, očekuju nas teški i neizvjesni dani, posebno na sjeveru Kosova i Metohije, kazao je isti sagovornik. 

Blic javlja da će se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najvjerovatnije večeras obratiti građanima.

Da je Srbija odbila prijedlog za rješavanje krize, koji su ponudili predstavnici EU, javlja i Nova.rs te dalje piše da se ni Priština nije pokazala kao konstruktivna, s obzirom na to da je ostala na stanovištu da svi građani moraju da prihvate preregistraciju tablica i da će oni koji to odbiju biti sankcionisani.

– Dva su moguća ishoda današnjih sastanaka u Briselu – jedan da, ipak, prevlada zdrav razum, a drugi da dođe do incidenata, izjavio je ministar spoljnih polova Ivica Dačić, koji se nada da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu.

Dačić je, kako prenosi Nova.rs, izrazio je nadu da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na Prištinu da ne sprovodi represivne mere nad srpskim narodom, jer to, upozorio je, može dovesti do ozbiljnog narušavanja ne samo javnog reda i mira, nego i regionalnog mira i stabilnosti.

Kaže i da je sastanak u Briselu na koji se poziva predsjednik Srbije, u ovakvoj situaciji, potpuno nepotreban, odnosno, ako je neko želio da napravi pritisak i spriječi incidente na Kosovu, bilo je “dovoljno da se samo pozove premijer Albin Kurti, s obzirom da je on strana koja pravi probleme”.

– Srbija nikada nije odbijala dijalog i uvek ćemo učestvovati u svemu tome. Mi se ovde borimo da se primenjuje Briselski sporazum za razliku od Kurtija koji, ne samo da ne želi da se primenjuje Briselski sporazum, nego želi da se jednostranim aktima što više situacija na terenu iskomplikuje, rekao je Dačić.

Josep Borrell, visoki komesar EU za vanjsku politiku, i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik EU za dijalog, najprije su se sastali sa Kurtijem, pa sa Vučićem.

Podijeli ovaj članak