Amerikanci kaznili Prištinu: Razljutili ih sukobi na sjeveru, izbačeni iz NATO vježbe koja se održava na Kosovu

4 min. čitanja

Otkazivanje učešća Kosova u vježbama “Defender Europe 2023” prva je posljedica za Vladu Kosova, zbog situacije na sjeveru, rekao je danas ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Jeffrey Hovenier.

VEZANI TEKST – Vučić i Osmani oprečno o demonstracijama na Kosovu

– Danas nije bilo aktivnosti za “Defender Europe 23” i neće ih biti. Za Kosovo su te vježbe završene – rekao je Hovenier.

On je citirao američkog državnog sekretara Antony Blinkena koji je rekao da će ove akcije utjecati na odnose SAD i Kosova.

– Zatražili smo od Kurtija da preduzme korake ka smanjenju tenzija na sjeveru. On nije odgovorio na ove zahtjeve. Analiziramo koje će biti naše sljedeće akcije – dodao je.

Naglasio je da Vlada Kosova nije koordinisala sa Sjedinjenim Državama akcije preduzete u petak, 26. maja kada su novoizabrani gradonačelnici u tri općine na sjeveru ušli u općinske zgrade.

Tog dana su novi albanski gradonačelnici općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova – Zubin Potok, Leposavić i Zvečan – uz pomoć kosovske policije ušli u zgrade općina, uprkos otporu lokalnog srpskog stanovništva.

VEZANI TEKST – Dramatični snimci stižu iz Zvečana: Povrijeđeno 25 vojnika KFOR-a i više od 50 Srba

– Kada smo saznali, oštro smo reagovali protiv toga. Odluka je negativno utjecala na reputaciju Kosova i preokrenula napore ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije – rekao je on. 

U susretu sa novinarima u Prištini govorio je i o trenutnom raspoloženju SAD-a prema Kosovu.

– Moram da kažem da SAD nema mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova u ovom trenutku, kao što je aktivan rad na unapređenju pozicije Kosova na evroatlantskom putu – rekao je on.

– Veoma nam je žao što je došlo do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savjet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na sjeveru – rekao je ambasador.

Prema njegovim riječima, smanjenje tenzija skreće pažnju na punu primjenu Sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kosovo i Srbija su se o ovom sporazumu dogovorile u februaru ove godine u Briselu, a o implementacionom aneksu u martu, u Ohridu.

VEZANI TEKST – Sonja Biserko iz Prištine za Faktor: Vučić ne može poslati vojsku na Kosovo, Rusija nema potencijal za rat na Balkanu

Američki ambasador je rekao da SAD ima dva zahtjeva od Vlade Kosova: da ne insistira da gradonačelnici rade iz općinskih zgrada i da povuče policajce iz tri općinske zgrade na sjeveru.

– Ne razumijemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija – rekao je Hovenier, navodeći primjer da su se načelnici općina na sjeveru zakleli na alternativnim lokacijama.

– Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, u koje se nasilno ušlo, veliki izazov, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri općinske zgrade – rekao je on.

Prema njegovim riječima, ove akcije bi pomogle da se smanje tenzije.

Upitan da li odluka Srbije da poveća borbenu gotovost vojske predstavlja prijetnju za Kosovo, američki ambasador je rekao da “nikada nije dobar znak” da susjedne zemlje, sa kojima su odnosi napeti, mobilišu svoje snage.

– Pa, u ovom trenutku smo zabrinuti zbog postupaka Vlade Kosova, koji su stvorili ovu atmosferu krize na sjeveru – rekao je.

Podijeli ovaj članak