Ambasador SAD u Srbiji: Situacija sa Kosovom nije slična invaziji Rusije na Ukrajinu, ja mislim…

2 min. čitanja

Ambasador SAD u Srbiji Christopher R. Hill izjavio je da Srbija previše zavisi od ruskih energenata i da je prijeko potrebno da diverzifikuje svoje izvore energije.

Američki ambasador je rekao i da je njegov posao da se potrudi da srbijanska vlada razumije kakav je stav Washingtona, ali i da shvati stavove Beograda.

Upitan o tome kako vidi dešavanja na Sjevernom toku i prekid snabdjevanja gasom, Hill navodi da SAD nisu odgovorne za ovakvu vrstu neodgovornih postupaka.

– Teško je danas reći ko je za to odgovoran, ali budite uvjereni da SAD nisu umješane u to, naveo je Hil.

Kada je u pitanju odnos Srbije prema ratu u Ukrajini, ambasador SAD kaže da „nema dileme da Srbija pokušava da uskladi svoju politiku za Zapadom i da je jasno iznijela svoje stavove o ruskoj agresiji u Ukrajini“.

Na pitanje kako od Srbije može da se traži da se odrekne Kosova, a zatim da se od Ukrajine ne traži da se odrekne svojih teritorija, Hill kaže:

– Mi ne smatramo da je situacija na Kosovu, koja je nastala prije 23 godine, u bilo kojoj mjeri slična oružanoj agresiji i kopnenoj invaziji Rusije, ciljanim napadima na stambene zgrade u kojima žive civili, mi ne vidimo analogiju između dvije situacije, objasnio je Hil.

Hill se osvrnuo i na Putinov stav o Kosovu.

– Ja mislim da njega apsolutno nije briga za Kosovo, samo se trudi da na neki način legitimizuje šta je uradio svojim susjedima, kaže Hill, prenosi nova.rs.

Podijeli ovaj članak