Tata platio gotovo 40.000 KM da mu sin zaigra nogomet. Klub: ‘Žao nam je, nemamo druge sponzore’

3 min. čitanja

Donedavno je bio običan student prava i igrao FIFA-u na računaru, a sad će uskočiti u prave kopačke i igrati s profesionalcima.
Čeh Martin Podhajsky (22) počeo je živjeti san nogometaša potpisom ugovora s trećeligašem Usti nad Labem, i to nakon što je njegov otac za to pristao platiti 500 hiljada čeških kruna (39,7 hiljada KM).
“Martin nikad nije igrao nogomet, ali obično ne vidim pola miliona kruna kako leže na zemlji. Ko god da mi ih da, dopustit ću da se pridruži ekipi“, kaže vlasnik kluba Premsyl Kuban, čija je kompanija Viagem preuzela klub u junu.
Novi nogometaš zapravo je i njegov zaposlenik.
“On se bavi poslovima vezanima uz hostese. Govorio je da bi volio zaigrati, onda je nazvao njegov otac i stvari su se pokrenule”, objasnio je komercijalni direktor kompanije Matej Svojše.

Martin je preko noći postao internet senzacija u svijetu, takva je akvizicija skandal u ozbiljnom nogometu, a to bi treća češka liga trebala biti. Kako god, novog člana četvrtoplasiranog sastava u ligi čekaju pripreme za debi. U ugovoru stoji da će ući s klupe kao zamjena za kapitena Jakuba Maresa i igrati barem 10 minuta.

View this post on Instagram A post shared by FK VIAGEM Ústí nad Labem (@fkviagemusti)

“Vodit ćemo 3-0, stavit ćemo ga u napad na 10 minuta. Kad nam njegov otac daje 500 hiljada kruna za 10 minuta… Žao nam je, nemamo sponzore”, rekao je vlasnik kluba.
“Planiramo da u jesen počne trenirati, a na proljeće, kad budemo imali sedam utakmica zaredom kod kuće, stvarno će zaigrati. S Martinom sad završavamo ugovor, a navijači će ga vidjeti već na prvoj sljedećoj utakmici, zasad samo na klupi za rezervne igrače“, rekao je direktor Martinove kompanije.

View this post on Instagram A post shared by FK VIAGEM Ústí nad Labem (@fkviagemusti)

Domaći navijači Podhajskog će moći pozdraviti sljedeći petak protiv druge ekipe Teplica. Reakcije su zasad uglavnom pozitivne, a ko zna, možda dobije i koju minutu više od planiranih deset, piše 24sata.hr.

Podijeli ovaj članak