Svjetsko prvenstvo u Kataru je završeno, znate li kada počinju kvalifikacije za novo?

2 min. čitanja

Svjetsko prvenstvo u Kataru sinoć je okončano spektakularnom finalnom utakmicom između Argentine i Francuske, a titula je nakon 20 godina ponovo završila u Južnoj Americi.

Naredno Svjetsko prvenstvo igrat će se za 3 i po godine, u junu i julu 2026. godine, a organizovat će ga Sjedinjene Američke Države, Kanada i Meksiko, tri sjevernoameričke zemlje koje su učestvovale na ovom Mundijalu.

Djeluje prvenstvo prilično daleko, ali zapravo nema mnogo vremena do njega i kvalifikacije će se početi igrati već za nekoliko mjeseci.

Kad u Evropi budu počinjale kvalifikacije za EURO 2024, u Južnoj Americi će zvanično krenuti kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2026. Južnoamerikanci su se uspjeli izboriti da se sistem kvalifikacija ne mijenja pa će turnir biti igran još jednom po ligaškom sistemu sa deset selekcija učesnica, a svaki tim će odigrati ukupno 18 mečeva.

Južna Amerika će dati šest učesnika Svjetskog prvenstva 2026. godine, a sedmoplasirana selekcija će se plasirati u interkontinenalni baraž. To znači da će u kvalifikacijama ispasti samo tri reprezentacije sa ovog kontinenta. Samo Venecuela od svih južnoameričkih selekcija nikad nije igrala Svjetsko prvenstvo, a rijetko je učestvovala i Bolivija, koja se ipak tri puta našla na smotri najboljih.

Kvalifikacije u drugim zonama krenut će dosta nakon južnoameričkih. UEFA će svoje organizovati nakon okončanja Evropskog prvenstva 2024. godine, a vjerovatno će se igrati kroz cijelu 2025. godinu s obzirom na to da bi jesenji termini mogli biti popunjeni utakmicama Lige nacija. 

Azijske kvalifikacije kreću u oktobru 2023. godine, a još je nepoznato kako će izgledati kvalifikacije u Africi, Okeaniji i Sjevernoj Americi. Inače, ovo će biti prvo Svjetsko prvenstvo na kojem će svaki kontinent imati zagarantovano barem jedno mjesto među učesnicima.

Podijeli ovaj članak