Smajlagić: Ovdje se godinama izgubio kriterij za vrhunski sport

6 min. čitanja

Selektor naše reprezentacije Irfan Smajlagić nakon utakmice protiv Crne Gore kaže da je ova reprezentacija još uvijek u stvaranju.

– Našli smo se u stvaranju reprezentacije, gdje smo ostali bez mnogo igrača. Moramo praviti selekciju ranije i onda imati testove protiv jakih ekipa kao što su Slovenija i Crna Gora. Svaki dan donosi druge reakcije, od treninga, putovanja, utakmica. Pričamo o taktici, imali smo sve i to je sve okej. Sve to pada u vodu, ako nemate motoričke mogućnosti i ako niste tehnički potkovani. Na treningu to fino djeluje, ali kad dođe utakmica onda ne ide. Mora se podići nivo igre, da on bude top. Tijelo mora biti u službi glavi, djeluje fino sve na treningu. Igrač uglavnom nešto ne zna. To je jedno sazrijevanje u glavama igrača, što moraju proći. Moraju naučiti igrati pod pritiskom. Čestitam Crnoj Gori, odigrali su maestralno, treba iz toga učiti i ići dalje, rekao je Irfan Smajlagić.

Jesu li Crnogorci toliko bolji ili su nas samo taktički nadmudrili, odgovara Smajlagić:

– Analizirali smo mi svakog igrača, svaku akciju i sve. Treba to sprovest, treba imati određenu brzinu, ali svugdje smo kasnili, onda dolazimo do spoznaje da nismo tromi, nego su oni prebrzi za nas. Oni igraju tri-četiri godine zajedno. Stotine dana zajedno su oni, znaju se odlično. Taktika je super, ako ima kvalitetnih igrača, ali sa taktikom moraš imat igrača taktički potokovanog, a mi ih nažalost nemamo i nismo na tom niovu na kojem želimo igrati zajedno. Vrlo je teško igrati protiv takvog rivala. Svaki dan nosi nešto novo. Profesionalizam zahtijeva kvalitet u svakom momentu.

Koliko će biti teško i koliko će trajati proces stvaranja kolektiva?

– Ne možemo računati na taj način da ćemo biti kompletni, da će doći svi igrači, koji sad nisu bili. U kontekstu cijele priče, igrači koji su nedostajali, ne bi mogli s njima dobiti večeras, jer oni jesu skupili neko iskustvo, ali nije to dovoljno. Za dobiti ovo treba nešto više. Taj put traje godinama i mjesecima i na tom putu se pravi selekcija igrača. Spustili smo kriterije u stvaranju ili poimanju sporta. Ako pratimo nekakve osnovne parametre, nije se samo istetovirat i postat igrač. Ako se ne bude radilo, ako ne bude pokušalo podići na veći nivo, nema napretka. Moramo sa radom podići kvalitetu. Na igrače pokušavam prenijeti, da ne očekuju da će istim stilom života biti bolje, jer moraju mijenjati nešto u svom sustavu rada, ako to ne promjene ne mogu napredovat. Ponavljati ist stvari i očekivati da će biti bolji, to je nemoguće. Optimizam se gradi na radu. Ako želim nešto moram i raditi da ispunim. Ovdje se godinama izgubio kriterij za vrhunski sport. Bez promjene u načini i sustavu djelovanja, ne može se očekivati bolji rezultat. Da bi istrčali kontru morate imati dobru odbranu. To se statistički može pogledati, ali kontri malo ia. Zavisi sve kakvu ekipu imate, da li imate specijalce za odbranu ili su dobri i za tranziciju. Ako pogledate specijalce za odbranu, koji ne mogu prenijeti loptu. Nema izraza moderan rukomet, nego je ovo podignut kriterij.

Selektor je rekao da se ne odriče Eura.

– Ne odričemo se, borit ćemo se, raditi, ali proces je dug. Moramo sve mijenjati, jer nemamo ništa iza sebe. Bit je u kvaliteti, radit će se u svim segmentima. Ne dižem ruke od ovih igrača, ali dajem ruke da budu bolji. Moraju promijeniti nešto da budu bolji. Jedini način je ponavljam stalno raditi. Puno drugačije bi djelovali da smo imali više vremena. Imali bismo potpuniju sliku,a ovako uz puno putovanja je teško. Ja uvijek vjerujem da možemo pobijediti i Sloveniju i Crnu Goru, ali moraju igrači, mora ekipa. Oni svi mogu 30-40 posto bolje igrati. Svako od njih igra na jednom nivou, ali godinama isto i misli da ne može bolje.

Komentar nakon utakmice dao je i Mirsad Terzić. 

– Svjesni smo da nismo bili pravi da nismo ispoštovali dogovoreno. Razočarenje je u ekipi. Mi smo u nekoj fazi upoznavanja i mnogi igrači su impresionirani nastupom u reprezentaciji, što nije opravdanje. Najveći problem je da ono s treninga prenesemo na utakmicu. Mnogo je rada ispred svih nas. Čestitam Crnogorcima. Spremili smo se za utakmicu, najbitniji je početak, jer on diktira tok utakmice. U rukometu odbrana usmjerava rivala u toku cijele utakmice, nismo bili pravi. Najbitniji segment nam je odbrana i tek krajem drugog dijela je izgledalo bolje, da li zbog našeg fokusa ili što su oni povukli Crnu Goru. Nismo imali agresivnost. Nismo pomagali golmanima, rekao je Mirsad Terzić nakon utakmice.

Podijeli ovaj članak