SENZACIJAAAA: Maroko nakon penala eliminisao Španiju sa Svjetskog prvenstva!

4 min. čitanja

Fudbaleri Maroka i Španije odmjerili su danas snage u pretposljednjoj utakmici osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, a sedmi putnik u četvrtfinale je reprezentacija Maroka, koja je slavila nakon penala rezultatom 3:1. Regularni dio susreta i produžeci okončani su bez golova.

Obje reprezentacije su igrale oprezno u prvom dijelu, a iz takve igre je prva zaprijetila Španija i to u 27. minuti susreta kada je Asensio dobio odličnu loptu, no šutirao je pored gola da bi Marokanci uzvratili u 42. minuti susreta preko Aguerda čiji je udarac glavom otišao pored gola što je bilo posljednje uzbuđenje u prvom dijelu, te se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.

Drugo poluvrijeme se općenito može ocijeniti najdosadnijim na cijelom turniru, jer je, baš kao i u prvom, Španija bila zadovoljna što može držati loptu u svom posjedu, dok su Marokanci bili zadovoljni što mogu Špance držati na priličnoj distanci od svog gola.

Španci su tako konstantno podizali posjed lopte kako je vrijeme odmicalo, Marokanci je nisu držali u nogama uglavnom ni po pet sekundi, ali iz takve igre, favorizirana Španija nije spremila gotovo nijednu pravu šansu. S druge strane, Marokanci su imali nekoliko obećavajućih pokušaja da istrče kontranapade, ali svaki bi završio bez da se ozbiljnije ugrozi španski golman Unai Simon.

Meč je tako otišao u produžetke nakon devedesetak minuta, sigurno se može reći, patnje gledalaca, a u vrlo dosadnom prvom produžetku Španiju je u samom finišu doslovno spasio golman Unai Simon, koji je rezervisti Cheddiri odbranio udarac iz jako izgledne šanse u 104. minuti.

Walid Cheddira je i u 115. minuti imao šansu da se proslavi kada je praktično pobjegao španskoj odbrani, ali je oklijevao i u dva navrata nije uspio uputiti udarac ka golu Simona. Posljednju šansu imao je Pablo Sarabia za Španiju, ali njegov udarac očešao je stativu sa vanjske strane i nije bio opasan za marokanskog golmana Bona. Meč je tako okončan bez golova i pristupilo se izvođenju penala.

Maroko je prvi izvodio penale, a u prvoj seriji je pogodio Sabiri. S druge strane, Pablo Sarabia je promašio sa bijele tačke, pogodivši stativu. U drugoj seriji Hakim Ziyech pogađa za Maroko, te je na Špancima već bio ozbiljan pritisak. Penal je promašio i Carlos Soler, te je Maroko imao ogromnu prednost nakon samo dvije serije.

Ipak, u trećoj seriji Badr Benoun promašuje penal, ali mu se revanširao Sergio Busquets koji promašuje penal za Španiju, te je Maroko vodio sa 2:0 nakon dvije serije. U četvrtoj seriji pogodio je Hakimi za nevjerovatnu radost Marokanaca i prvi plasman u četvrtfinale u historiji.

Stadion: Education City Stadium.
Gledalaca: 44.667.
Sudija: Fernando Rapallini (Argentina).
Žuti kartoni: Saiss (Maroko), Laporte (Španija).

Maroko: Bono, Aguerd (84. El Yamiq), Amallah (82. Cheddira), Amrabat, Boufal (66. Ez Abde), En Nesyri (82. Sabiri), Hakimi, Mazraoui (82. Attiat-Allai), Ounahi (120. Benoun), Saiss, Ziyech. Selektor: Walid Regragui.

Španija: Simon, Alba (98. Balde), Asensio (63. Soler), Busquets, Gavi (63. Morata), Laporte, Llorente, Olmo (98. Fati), Pedri, Rodri, F. Torres (75. Williams; 118. Sarabia). Selektor: Luis Enrique.

Podijeli ovaj članak