Selektor u najavi duela sa Crnom Gorom govorio o povredi Krunića, Džeko se dotakao promjene u atmosferi

5 min. čitanja

U Zenici je večeras održana konferencija za medije fudbalske reprezentacije BiH povodom utakmice sa Crnom Gorom u petom kolu Lige nacija, a javnosti se obratio selektor Ivaylo Petev.

“Ne znam više o tome od onoga što sam rekao prošli put. Starija je povreda u pitanju, dobio je injekciju u ponedjeljak i to je to”, kazao je selektor Ivaylo Petev već na početku konferencije za medije, te se potom posvetio samoj utakmici sa Crnom Gorom:

“Jako je bitno da sutra pobijedimo, sigurno svi i sami znate šta nam sutra znači pobjeda. Bitno je kako ćemo sutra izgledati, mislim da su svi igrači koji su tu sa nama spremni. Sve je pod kontrolom. Sve držimo u svojim rukama i sutra nam puno znače eventualna tri boda. Bitno je da ovi momci dobiju podršku, ništa drugo od toga nije bitno”, kazao je selektor.

Priznao je da će izostanak Anela Ahmedhodžića biti problem.

“Naravno da će biti problem da zamijenimo Anela. Igrat će neko drugi, bit će to prilika za nekoga ko je dosad malo manje igrao da pokaže svoj kvalitet i da odgovori na ovaj poziv koji je dobio u reprezentaciju. Promjena će svakako biti, jer nam fale četiri igrača. Dva sata prije utakmice ćemo znati ko će sutra startati. Crna Gora je iskusna i jaka ekipa, dugo su zajedno. Ima par mladih opasnih igrača na krilnim pozicijama, tako da mogu stvoriti probleme u svakoj situaciji. Cijenimo i poštujemo Crnu Goru, ne možemo se puno iznenaditi jer se sve lako provjeri u današnje vrijeme i najbitnije je kako ćemo mi igrati”, istakao je naš selektor.

Govorio je i o psihološkoj pripremi ekipe.

“Sport i fudbal su takvi da možeš da pobijediš, a možeš i da izgubiš. Ne želimo da mi budemo ti koji će izgubiti, ali sport je takav. U današnje vrijeme, psihološka priprema je jedna od najbitnijih stvari. Za fizičku pripremu svakako nemate vremena, jako je bitno da se postavite dobro taktički i da budete psihološki na nivou. Ne smijemo gubiti glavu u nekim situacijama, moramo biti hladne glave kroz svih 90 minuta”, kazao je Petev.

Edin Džeko je govorio o značaju utakmice i pozitivnoj atmosferi koja se stvorila u reprezentaciji.

“Ne bi valjalo da igrači nisu svjesni značaja sutrašnjeg meča. Momci su spremni, dobro se radilo i treniralo i drago nam je da se nalazimo u ovakvoj situaciji. Ovisimo sami o sebi, na svom stadionu i pred svojim navijačima. Ekipa zna šta nam eventualna pobjeda sutra može donijeti”, kazao je Edin Džeko, dodavši:

“Imam osjećaj da je ovo prvo okupljanje nakon dugo vremena da je atmosfera u reprezentaciji malo pozitivnija. Dosad je uvijek bilo mnogo negativnosti, da li zbog selektora, da li zbog predsjednika, da li zbog Džeke, da li zbog Pjanića. Uz sve to, mislim da je ekipa napravila dobre rezultate i sutrašnji rasprodan stadion nekako i nas čini pozitivnijim i sretnijim. Pozitivna energija se osjeti i sigurno pomaže u ovoj ekipi koja ima mnogo mladih igrača. Atmosfera će sigurno dosta pomoći, nije to ono što će sto posto donijeti pobjedu, ali mi ćemo dati sve od sebe i vjerujem da će sve od sebe dati i navijači”.

Crnogorske novinare zanimalo je šta od utakmice očekuje Edin Džeko i kako je vidio prvi meč između dvije selekcije.

“Mislim da je utakmica kao utakmica bila teška. Što se tiče mog individualnog performansa, sigurno da nisam bio na sto posto, ali ekipa je odigrala korektnu utakmicu gdje smo kontrolisali dešavanja do nesretnog primljenog gola. Kad se sve sagleda, može se reći da je rezultat bio najrealniji. Sutra isto tako očekujem tešku utakmicu. Crnogorci imaju šansu da budu prvi i mislim da im ne odgovara neriješen rezultat. Mislim da će igrati ofanzivnije nego u prvoj utakmici, a ja mogu reći da se ja fizički osjećam mnogo bolje nego u toj utakmici”, kazao je Džeko.

Naš kapiten je na kraju poslao i lijepu poruku o navijačima.

“Ja vjerujem da postoji veliko poštovanje između Bosne i Hercegovine i nema razloga da sutra bude drugačije. Očekujem sjajnu energiju na tribinama i veliki respekt prema Crnogorcima, kao što su i oni pokazali prema nama. Mislim da to ne bi trebalo biti u pitanju. To je ono što treba da bude normalno i vjerujem da će tako biti. Normalno, u 90 minuta na terenu nema prijatelja”, poručio je Džeko za kraj.

Podijeli ovaj članak