Sead Kolašinac bi sutra mogao ispisati historiju u dresu fudbalske reprezentacije BiH ako nastupi protiv Crne Gore

2 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija BiH sutra je domaćin Crnoj Gori u susretu Lige nacija, a pobjeda našeg tima značila bi ujedno osvajanje prvog mjesta u grupi i samim tim plasman u Ligu A, kao i plasman u baraž za Evropsko prvenstvo.

Neizvjesno je ko će nastupiti za naš tim u sutrašnjoj utakmici, a ako Sead Kolašinac upiše nastup, bit će mu to jubilarni 50. u dresu nacionalnog tima.

Kolašinac je 11. igrač po broju nastupa za nacionalni tim i ostat će i u slučaju da odigra sutrašnju utakmicu na toj poziciji, s tim da je samo deset igrača prije njega upisalo po 50 nastupa. Tako će Kolašinac najvjerovatnije postati tek 11. igrač u historiji nacionalnog tima koji je stigao do brojke od 50 nastupa. Posljednji koji je to napravio je Edin Višća.

Inače, lista rerezentativaca BiH po broju nastupa izgleda ovako:

1. Edin Džeko -124 nastupa
2. Miralem Pjanić – 107 nastupa
3. Emir Spahić – 94 nastupa
4. Zvjezdan Misimović – 84 nastupa
5. Vedad Ibišević – 83 nastupa
6. Asmir Begović – 63 nastupa
7. Haris Medunjanin – 60 nastupa
8. Senad Lulić – 57 nastupa
9. Edin Višća – 55 nastupa
10. Elvir Bolić – 51 nastup

Vrijedi dodati i da je Sead Kolašinac igrač sa najvećim brojem nastupa u reprezentaciji koji nikad nije postigao gol, a samim tim i igrač sa najvećim brojem uzastopnih nastupa bez postignutog gola. Naravno, ovo se odnosi samo na igrače u polju, a ako bismo računali i golmane, onda bi ispred Kolašinca po ovom pitanju bio samo Asmir Begović, koji je odigrao 63 utakmice bez postignutog gola.

Podijeli ovaj članak