Safet Sušić: Ako bi me pozvali, imam uslove za preuzimanje reprezentacije BiH

4 min. čitanja

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Safet Sušić, govorio je ekskluzivno za N1 o aktuelnim temama i izboru novog selektora Zmajeva. 

Sušić ističe da ne želi biti jedna od opcija, te ako Savez želi ponovo njega na klupi, onda Pape ima određene uslove i samo se može pregovarati sa njim ukoliko je jedini izbor sa selektora u ovom trenutku.

Više od 7 hiljada glasalo je u anketi portala N1 BiH o izboru novog selektora. Safet Sušić je u konkurenciji sa Vladimirom Petkovićem, Mehmedom Baždarevićem i Farukom Hadžibegićem dobio čak 48% simpatiaj bh. navijača.

Prvo hvala Vam na povjerenju. Možda su ljudi i malo nostalgični. I oni koji su bili protiv mene, sada su možda za mene. Jer, ipak je jedino sa mnom reprezentacija otišla na jedno veliko svjetsko takmičenje. Vrijeme brzo prolazi. Ako ne budem sada selektor, možda povedem selekciju u narednim kvalfikacijama za SP, rekao je Sušić i dodao:

Neko da bi bio kandidat, mora da podnese na neki način kandidaturu i mora da ima kontakt neki. Ja nikakv kontakt sa njima nemam i ne treba mene smatrati kandidatom. Kada bi bio kandidati, bio bi pod nekim određenim uslovima. Ni u jednom trenutku ne bi htio biti u konkrenciji sa nekim. Između ostalog, ne smatram da sam jedan od kandidata za selektora, kazao je Sušić na početku razgovora za N1.

Imate li želju da ponovo vodite Zmajeve? Odnosno da postanete prvi selektor koji će odvesti BiH na EURO, nakon plasmana na Mundijal?

Ne bih ja želio sada o tome da govorim. Možda su već i izabrali. Ne bih zaista se nudio. Trenutno sam slobodan. Niko iz Saveza me nije zvao da me pita, da li me to interesuje. Ne bih zaista želio na tu temu da razgovaram, izričit je bio legendarni Pape.

Javnost ipak kaže Safet Sušić.

Slušajte, ja sam već jednom bio selektor. U pojedinim reprezentacijama dešavalo se da jedan isti čovjek bude po dva do tri puta selektor. Recimo Fatih Terim ili Louise Van Gaal. Gledao sam grupu. Prilično je teška. Ali nije nemoguće biti među prve dvije ekipe. Ukoliko bi me neko kontaktirao iz Saveza, normalno da bi razgovarao sa njima, ali ne bi želio da budem jedan od kandidata sa kojim će se razgovari, a poslije toga se odluči ko će da bude selektor, kazao je Sušić.

Šta bi bili vaši uslovi sada, da biste ponovo preuzeli reprezentaciju BiH?

Nisu to nikakvi posebni uslovi. Imati oko sebe ekipu od 100% povjerenje sa kojom sam i do sada radio. Imati odriješene ruke. Ustvari, imao sam uvijek odriješene ruke i niko nikada nije mogao da utiče na moj izbor. Sam sa svojim saradnicima sam odlučivao, ko će da bude pozva i da igra i uvijek sam radio u intresu reprezentacije, kazao je Sušić. 

Kako ocjenjujete dosadašnji rad Ivayla Peteva?

Istina u Ligi nacija je imao dobre rezultate. Ali pred njega se postavio cilj, kao i pred svakog selektora, da odvede BiH na Svjetsko prvenstvo. Nije uspio da ostvari cilj. Zašto Savez nije želio da sa njim produži ugovor nakon dobre Lige nacije, to je već njihova stvar, poručio je Sušić.

Podijeli ovaj članak