RSBiH o “odbjeglim sinovima”: Odbili su naše pozive

2 min. čitanja

Povodom sve učestalijih i neosnovanih optužbi na račun rada stručnog štaba seniorske muške rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i kompletnog Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine, kada je riječ o odazivanju i (ne)pozivanju igrača u dres sa državnim grbom, reagirala je krovna kuća bh. rukometa.

– Dva imena o kojima se u prethodnom periodu vodilo dosta polemike zašto ih nema na spisku seniorske reprezentacije BiH su Tarik Velić i Ivano Pavlović. Dužni smo upoznati javnost da je Velić bivši omladinski reprezentativac BiH, koji je svoje mjesto nalazio na spiskovima i u ekipama selektora Jasmina Mrkonje i Tonija Čoline. Osim toga u mandatu selektora Ivice Obrvana bio je na spiskovima za mečeve kvalifikacija za Euro 2022. godine. Također i Ivano Pavlović je bivši mladi reprezentativac BiH, koji je prije dvije godine na omladinskom Evropskom prvenstvu divizije B bio najbolji strijelac naše reprezentacije u posljednjem susretu protiv Švicarske, te je bio najbolji strijelac na turniru odigranom u Sjevernoj Makedoniji.

I jedan i drugi igrač su bili pozivani na prvo kontrolno okupljanje seniora BiH ove godine u Tešnju, ali su odbili poziv, iako u javnosti tvrde da nisu. U današnje vrijeme moderne tehnologije vrlo je jednostavno na bilo kojem interent pretraživaču pronaći informacije o pozivima i nastupima, bilo kojeg igrača na svijetu, pa tako i za Velića i Pavlovića – saopćili su iz Rukometnog saveza BiH i dodali da na traže alibit, već da stvari žele predstaviti onakvima kakve jesu.

– Dvojica pomenutih igrača izabrali su da nastupaju za druge reprezentacije i mi im želimo sreću u njihovim karijerama. Za kraj dodajmo i to, da na osnovu pravilnika IHF-a o promjeni sportskog državljanstva Ivano Pavlović još nema pravo nastupa za drugu reprezentaciju i to će pravo steći tek u augustu naredne godine – poručili su iz RSBiH.

Tarik Velić odlučio je nastupati za Sloveniju, a Ivano Pavlović želi braniti boje Hrvatske.

Podijeli ovaj članak