Revolucija u španskoj ACB ligi: Testira se pravilo koje će ubrzati košarku i značajno promijeniti ovaj sport

2 min. čitanja

Organizatori mnogih sportova pokušavaju na sve načine prilagoditi se brzom ritmu svijeta u kojem živimo i u tu svrhu nastoje izmisliti pravila koja za cilj imaju skraćivanje utakmica i ubrzavanje igre. 

U ovom slučaju organizatori ACB lige će testirati pravilo prema kojem će igrači moći sami izvoditi aut jednom kada lopta izađe van granica terena. 

Do sada su igrači morali čekati sudije da to urade, što bi ujedno značilo i da su protivnički košarkaši imali dovoljno vremena da postave odbranu. 

To od ove sezone neće biti slučaj, te će igrači moći odmah izvesti aut i oduzeti vrijeme protivnicima da se vrate u odbranu, što će na koncu rezultirati većim brojem laganih poena. 

Ono što je zanimljivo jeste da pravilo neće biti korišteno tokom cijele utakmice, već samo u prvih 38 minuta iste. U posljednje dvije minute igrači će morati čekati sudije da im dodijele loptu iz auta, kao što je slučaj i sada. 

Po završetku sezone biće odlučeno da li će se pravilo ostati na snazi i primjenjivati se u budućnosti ili će ga organizatori poništiti. 

Podijeli ovaj članak