Rendulić: Vjerujem da možemo izboriti plasman u grupnu fazu Konferencijske lige

4 min. čitanja

Nakon kratkog dvosedmičnog odmora fudbaleri Zrinjskog danas su započeli pripreme za novu sezonu.

– Očekivanja su u ovom klubu uvijek najviša, prvo ono što nas čeka je Evropa gdje su naše ambicije poznate, a to je da se dokopamo grupe Konferencijske lige i to je prvi cilj za kojeg sam duboko uvjeren da ga je moguće ostvariti. Trebamo imati malo sreće u žrijebu i ako se sve to posloži naše šanse prolaskom prvog kola rapidno rastu. U prvenstvu je cilj obrana prvog mjesta, a pokušat ćemo obraniti i naslov pobjednika kupa. Ambicije su visoke, ali ako nemaš visoke ambicije onda se to ne može ni ostvariti – rekao je novinarima uoči prozivke trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić.

Iza Zrinjskog je sjajna sezona u kojoj su postali prvaci Bosne i Hercegovine i osvajači kupa. Rendulić je došao u Zrinjski u vrijeme zimske stanke i ostvario 19 pobjeda u 21 susretu.

– Jasno je da će biti to teško ponoviti, ali nije neostvarivo. Sami smo nametnuli standarde i podigli ljestvicu visoko, dat ćemo sve od sebe i u najbolje mjeri ponoviti iste igre i rezultate od prošle sezone – poručio je strateg Plemića.

Igrači su bili na odmor od dvije sedmice.

– Odmor je bio kratak, 14 dana nije baš specijalni odmor. Bitno je da su se mentalno malo odmaknuli od ove svakodnevne rutine. U komunikaciji s njima vidim da su svi zdravi i željni rada – kazao je trener najbolje bh. ekipe.

Protekla dva tjedna bila su iznimno prometna pod Bijelim brijegom.

– Jedanaest nas je igrača napustilo, a došlo je osam novih, imamo i dva igrača na probi. Imaju se priliku nametnuti za ostanak u klubu, a ostalo je na njima. Sve su to igrači koji iza sebe imaju karijere i svoje kvalitete, imamo nešto i mladih igrača od kojih dosta očekujemo. Na njima je da prionu, jer neće biti lako izbaciti ove momke koji su iznijeli većinu tereta, ali sigurno je da imaju kvalitetu da ih pritisnu – kazao je.

Dodao je kako su moguće još neke promjene u igračkom kadru.

– Za sada smo zadovoljni kako smo to odradili, možda dođe još jedan ili dva igrača, ali o tom-potom. Kostur ekipe je zadržan, najveće promjene su u vezi, tu je bilo nužno dovesti zamjene za ove koje su otišli. Silom prilika nema više Sučića i Ilinkovića koji su se vratili u svoje klubove, nema ni Kamenara ni Vukotića – izjavio je trener Plemića.

Zrinjski će sezonu otvoriti utakmicom pretkola Lige prvaka za tačno mjesec dana (11. ili 12. srpnja), a protivnika u toj fazi takmičenja, u kojoj će Mostarci biti nositelji, saznat će 20. juna.

– Nezahvalno je govoriti koga bi htjeli, a koga ne. Svi protivnici imaju kvalitetu, svi su prvaci svojih država. Nema tu posebnih želja, uvijek ima ekipa koje su bolje, ali vidjeti ćemo što donosi žrijeb. Najteže bi bilo kad bi izvukli Rakow, Šveđane ili Rumunje, to su najteže ekipe- istaknuo je Rendulić.

Po njegovim riječima, prošlogodišnji nastup u Evropi i nesretno ispadanje od Slovana u play-off rundi Konferencijske lige bit će od velike koristi njegovim igračima.

– Sigurno da je ekipa bogatija za to prošlogodišnje iskustvo, bez obzira na način na koji smo ispali. Vidjeli smo da možemo i da smo do zadnje sekunde bili u igri, nažalost nismo uspjeli izdržati tih par sekundi. Ta utakmica je bila potvrda da je moguće ostati u Evropi i nadam se da ćemo ove godine uz malo sreće to i napraviti – zaključio je trener Zrinjskog.

Podijeli ovaj članak