Problemi katalonskog kluba samo se gomilaju: Barcelona još otplaćuje Miralema Pjanića

2 min. čitanja

Fudbaleri Barcelone sinoć su remizirali sa Interom rezultatom 3:3, čime su došli na prag ispadanja iz Lige prvaka i trebat će im pravo malo čudo za plasman u osminu finala.

U finansijskoj situaciji u kojoj se Barcelona nalazi, takav rezultat je dodatno poguban jer će klub ostati bez dijela sredstava koja su unaprijed planirana, jer je očekivanje za ovu sezonu bilo da Barcelona dobaci barem do četvrtfinala Lige prvaka.

Ipak, od toga neće biti ništa, a brojni mediji u Španiji danas donose izvještaje o nimalo blistavoj finansijskoj situaciji Barcelone, koja će u narednim mjesecima morati da isplati još mnogo novca za transfere iz prošlosti.

Barcelona u svojim finansijskim izvještajima mora proknjižiti još 108 miliona eura za transfere Miralema Pjanića, Neta i Philippe Coutinha, i to u narednih nekoliko mjeseci, a doći će i do smanjenja prihoda od TV prava, jer je klub potpisao ugovor sa agencijom Sixth Street, koja je ljetos dala dio novca Barceloni u zamjenu za udio u TV pravima u budućnosti. Na ovo ime će Barcelona agenciji platiti 41 milion eura, odnosno umanjit će prihode od TV prava za 41 milion eura.

Uskoro kreće i renoviranje Camp Nou stadiona, a to će dovesti do dodatnih troškova, pa je pred klubom zaista nekoliko neizvjesnih godina. Katalonci su već prodali udio u budućim prihodima znatnog dijela klupskih segmenata, a rezultat koji je bio planiran za ovu sezonu je izostao. Još uvijek nije sasvim poznato koliko će Barcelonu uzdrmati vjerovatno ispadanje iz Lige prvaka, no radi se o minimalno 25 miliona eura samo od UEFA nagrada, koje bi klub dobio planiranim plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka.

Osim toga, sponzorski ugovori će biti reducirani za određen iznos, a smanjena će biti i prodaja različitih proizvoda iz klupskog fan shopa. Smanjen će biti udio u TV pravima od Lige prvaka, te ono najvažnije, Barcelona će ostati uskraćena i za prihod od punog stadiona u utakmicama osmine finala i četvrtfinala Lige prvaka.

Sve u svemu, situacija nije nimalo komforna.

Podijeli ovaj članak