Premijerligaške sudije učile teoriju o VAR tehnologiji

2 min. čitanja

U organizaciji Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Etnoselu Stanišići danas je održan teoretski seminar o VAR/AVAR tehnologiji za sudije  Premijer lige BiH. 

Predavač je bio licencirani FIFA instruktor Igor Radojčić. Seminar je obuhvatio različite teme koje su ključne za kvalitetno korištenje VAR sistema. Sudije su se upoznale sa osnovnim principima i načelima VAR-a, kao i s VAR protokolom koji obuhvata četiri kategorije situacija u kojima se VAR može koristiti. Takođe se govorilo o ulogama svih uključenih strana, uključujući sudije na terenu, VAR sudiju (Video assistant referee), AVAR sudiju (Assistant Video Assistant Referee) i sudiju odgovornog za praćenje VAR sobe.

Jedna od tema seminara bila je i razlika između subjektivnih i faktičkih odluka, te kako VAR tehnologija može pomoći u donošenju objektivnijih odluka u situacijama koje su otvorene za tumačenje, a posvećena je pažnja i kategoriji “Jasna i očigledna greška”.

Komunikacija između sudija na terenu i VAR tima također je bila istaknuta kao važna komponenta uspješne primjene VAR-a. Sudije su se upoznale s najboljim praksama komunikacije u VAR sobi (Video Operations Room) i komunikacije između sudija na terenu i VAR sudija. Ovaj aspekt seminara omogućio je sudijama da bolje razumiju važnost jasne i brze komunikacije kako bi se postigla pravilna odluka.

– Sudije remijer lige BiH su pokazale veliko zanimanje i aktivno su učestvovale u diskusijama tokom seminara. Ovaj događaj potvrđuje opredjeljenje FSBiH za kontinuirano usavršavanje sudija i pripremu za buduću primjenu savremene tehnologije u bh. fudbalu. Uvođenje VAR tehnologije u domaće takmičenje je jedan od ključnih projekata FSBiH u narednom periodu – saopćeno je iz krovne kuće bh. fudbala.

Podijeli ovaj članak