Poznato 26 učesnika Lige prvaka za narednu sezonu, Zrinjski se bori za jedno od šest preostalih mjesta

2 min. čitanja

Ova sezona Lige prvaka je završila, ali već imamo prilično jasnu sliku o tome koji će klubovi biti u grupnim fazama Lige prvaka sljedeće sezone.

Evropska klupska sezona završila je iščekivanim spektaklom u Istanbulu gdje je Manchester City u subotu navečer došao do svog prvog trofeja Lige prvaka.

Tom pobjedom City je automatski osigurao nastup i sljedeće godine, iako mu taj benefit nije niti trebao jer se osvojio Premier ligu preko koje je još ranije ostvario plasman. 

Barcelona i Napoli završili su La Ligu, odnosno Serie A prije nekoliko mjeseci, Paris Saint-Germain nikada nije izgledao kao da će prepustiti vodstvo u Ligue 1 i zapravo se najduže čekao rasplet u Bundesligi. Ondje je Bayern u posljednjem kolu osvojio prvenstvo ispred drugoplasirane Borussije Dortmund.

U Ligu prvaka plasirali su se i Benfica kao osvajač portugalske lige, Sevilla koja je podigla trofej Evropske lige. 

RB Salzburg, Shakhtar, Crvena zvezda, Celtic i Feynoord kroz osvajanja svojih narodnih prvenstava zahvaljujući koeficijentu također će imati direktan plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

VEZANI TEKST – Hoće li Zrinjski ovog ljeta igrati sva tri UEFA-ina takmičenja?

U grupi uz njih će se takmičiti i Inter, Real Madrid, Borussija Dortmund, Porto, Manchester United, Arsenal, Atletico, Leipzig, Milan, Lazio, Real Sociedad, Newcastle, Lens i Union Berlin.

Preostalih šest mjesta podijeliti će se kroz kvalifikacije počevši sa prvim pretkolima. Zrinjski će evropski put početi u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka. Tokom žrijeba 20. juna bh. prvak će imati status nositelja pa bi kuglice Mostarcima mogle dodijeliti nešto lakšeg protivnika.

Kvalifikacijska faza i runde doigravanja Lige prvaka početi će 24. juna, dok ćemo sve učesnike dobiti 30. augusta nakon što se odigra posljednja utakmica play-offa.

Podijeli ovaj članak