Olimpijci Tuka i Pezer jedini bh. predstavnici na Svjetskom atletskom prvenstvu

3 min. ─Źitanja

Bosanskohercegova─Źku atletiku na ovogodi┼ínjem Svjetskom atletskom prvenstvu u Budumpe┼íti (Ma─Ĺarska), od 19. do 27. augusta, predstavljat ─çe bh. olimpijci – srednjepruga┼í Amel Tuka i baca─Ź kugle Mesud Pezer.

Zadana norma za disciplinu 800 metara iznosi 1:44.70, a u bacanju kugle 21.40 metara, a bh. predstavnici pravo u─Źe┼í─ça na ovogodi┼ínjoj smotri najboljih svjetskih atleti─Źara stekli dobrim nastupima te osvajanjem bodova na mitinzima, odnosno rankinzima na svjetskim ljestvicama u svojim disciplinama.

– Bit ─çe to moje 4. svjetsko prvenstvo na otvorenom. Do sada sam na svjetskim prvenstvima iz tri nastupa osvojio dvije medalje – napisao je na svom Facebook profile Tuka.

Podsjetio je da je 2019. godine (Doha, Katar), kada je istr─Źana najbr┼ża trka na 800m u historiji svjetskih prvenstava te kada je postavljen i rekord prvenstva, osvojio 2. mjesto (1:43.47).

– Moje prvo svjetsko prvenstvo bilo je u Pekingu, 2015. godine. I tada sam osvojio medalju (bronza, 1:46.30), uz prejaku konkurenciju i svjetskog rekordera, legendarnog Davida Rudishu.┬áTe, 2015., bio sam i prvi bosanskohercegova─Źki sportista koji je osvojio medalju na nekom svjetskom prvenstvu. Radujem se mom 4. po redu SP – napisao je Tuka, koji je najavio najavio kako ─çe i ovaj put dati sve od sebe za na┼íu Bosnu i Hercegovinu.

Tuka je na 800 metara najbr┼że tr─Źao 17. jula 2015. godine, na mitingu Dijamntne lige u Monte Karlu, kada je pobijedio s vremenom 1:42.51. Norma za ovogodi┼ínje SP na otvorenom na 800 metara iznosi 1:44.70, a ┼íto je sprije─Źilo Abedina Mujezinovi─ça da, drugu godinu uzastopno, nastupi na SP-u.

Mujezinovi─ç je, zbog odustajanja Tuke i Mesuda Pezera, pro┼íle godine dobio priliku da, kao jedini bh. predstavnik, nastupi na SP-u ameri─Źkom Eugenu (Oregon), gdje se predstavio u dobrom izdanju.

Pezerov li─Źni i bh. rekord na otvorenom, ostvaren 2019. godine u ┼ávedskom gradu V├Ąxj├Â, iznosi 21.48 metara. ┬á┬á

– Ni ja ni Amel nismo ispunili norme za ovogodi┼ínje SP, ali smo pravo u─Źe┼í─ça stekli na osnovu rankinga. Svjetska atletska federacija podigla je visoko norme za sve discipline, ali je omogu─çila da se nastup izbori i preko rankinga.

Naprimjer, u mojoj ─çe disciplini u kvalifikacijama nastupiti 36 baca─Źa, a ja sam rangiran na 24. mjestu. O─Źekujem plasman u finale, me─Ĺu 12 najboljih na svijetu, jer nije realno da obe─çavam borbu za medalje.

Nikada nikada nije bila ja─Źa konkurencija u bacanju kugle. Ali, zdrav sam, ni┼íta me ne boli i trenutno sam na zavr┼ínim priprema sam na Vla┼íi─çu – kazao je Feni Pezer, koji je najavio kako je, zajedno s trenerom Mehmedom Skenderom, donio odluku da ─çe u Budimpe┼ítu putovati automobilom.

– Avionom bismo morali presjedati pa smo odlu─Źili da je bolje da krenemo automobilom, jer nam je to blizu i sedam sati vo┼żnje. Krenut ─çemo u utorak, 8. augusta – ka┼że Pezer.

Podijeli ovaj ─Źlanak