Nizozemska se pobjedom protiv SAD-a plasirala u četvrtfinale Svjetskog prvenstva u Kataru

3 min. čitanja

Fudbalska reprezentacija Nizozemske se bez većih problema obračunala sa SAD-om u susretu osmine finala Svjetskog prvenstva u Kataru, te je upisala pobjedu rezultatom 3:1 i ostvarila plasman u četvrtfinale Mundijala. 

Nizozemci su u ovaj meč ušli kao favoriti, ali su Amerikanci već u trećoj minuti mogli doći do vodstva. Christian Pulišić je izašao sam pred Nopperta, koji mu je odbranio udarac. Iako se na prvu činilo da je Amerikanac bio u ofsajdu, Blind je na drugoj strani bio iza ostatka odbrane. 

Nakon dominacije Amerike u uvodnih nekoliko minuta, budući da su imali veći posjed lopte, Nizozemska je stigla do vodstva nakon sjajne akcije koju je krunisao Memphis Depay.

Depay je istu započeo, a onda je poslao loptu do Dumfriesa, koji ju je vratio u protivnički šesnaesterac, a onda je napadač Nizozemske sa 16 metara pogodio za slavlje svoje selekcije. 

Igrala se 18. minuta kada Gakpo vidio utrčavanje Blinda, čiji udarac nije bio dobar, a onda se tri minute kasnije u prilici našao ponovo Depay, ali je lopta otišla pored gola.

U 28. minuti je Depay pobjegao po lijevoj strani, ali ga je uspio stići Zimmerman i loptu je izbio u korner, a nakon toga prilika nije bilo sve do 41. minute.

U obećavajućem napadu SAD-a se našao Pulišić, ali je golman Nizozemske reagovao na vrijeme i spriječio opasan napad protivničke ekipe.

Igrala se prva minuta sudijske nadoknade prvog poluvremena kada je na 2:0 povisio Daley Blind, a ponovo se u ulozi asistenta našao Dumfries.

Drugi dio ovog meča je počeo kao i prvi, odnosno prilikom SAD-a. McKennie je poslije kornera spustio loptu glavom za Zimmermana, koji je iz velike blizine šutirao prema golu, ali je loptu sa gol linije izbacio Gakpo.

Nakon ove prilike je odmah uzvratila i Nizozemska. Depay je ponovo prvi stigao na loptu, ali je ovaj put njegov udarac zaustavio Turner.

Prilika nije bilo sve do 76. minute, kada je Haji Wright pogodio za 2:1, a onda se pet minuta kasnije u listu strijelaca za Nizozemsku upisao Dumfries, koji je postavio konačan rezultat ovog susreta i to poslije asistencija Blinda. 

Do kraja susreta je Nizozemska uspjela da sačuva dva gola prednosti i dođe do pobjede, odnosno plasmana u narednu fazu ovog takmičenja. 

Stadion: Khalifa International. Gledalaca: 45.416. Sudija: Wilton Pereira Sampaio (Brazil). Žuti kartoni: Koopmeniers (Nizozemska). Strijelci: 1:0 – Depay (10), 2:0 – Blind (45+1), 2:1 – Wright (76), 3:1 – Dumfries (81).

Nizozemska: Noppert; Timber, Van Dijk, Ake (90+3. De Ligt); Dumfries, De Roon (46. Koopmeniers), F. De Jong, Klaassen (46. Bergwijn), Blind; Gakpo (90+3. Weghorst), Depay (82. Simons). Selektor: Louis van Gaal. 

SAD: Turner, Adams, Dest (75. Yedlin), Ferreira (46. Reyna), McKennie (67. Wright), Musah, Pulišić, Ream, Robinson (90+2. Morris), Weah (67. Aaronson), Zimmerman. Selektor: Gregg Berhalter.

Podijeli ovaj članak