NESVAKIDAŠNJI POTEZ: Iranci prave presedan i traže da budu izbačeni sa Svjetskog prvenstva u Kataru

1 min. čitanja

Grupa proslavljenih sportista iz Irana je napravila presedan, te zatražila od krovne kuće fudbala u svijetu (FIFA-e) da izbaci njihovu reprezentaciju sa Svjetskog prvenstva u Kataru.

Razlog leži u “brutalnosti i ratobornosti koje režim države iskazuje prema vlastitom narodu”. U pismu se, između ostalog, navodi da je ženama već godinama uskraćen pristup stadionima.

“Brutalnost Irana prema svom narodu došla je do prekretnice. Nogomet bi trebao biti sigurno mjesto za sve, ali kod nas nije siguran za žene, pa čak u nekim slučajevima ni za muškarce. Ženama je konstantno uskraćen pristup stadionima i sistematski su isključene iz nogometa, što prkosi FIFA-inim standardima”, stoji u pismu proslavljenih sportista iz Irana.

U Iranu protesti traju još od 16. septembra zbog smrti Mahse Amini koja je prvo pritvorena zbog nepravilnog nošenja hidžaba, a nakon toga i ubijena. 

Iran na Mundijalu treba igrati u grupi zajedno sa Engleskom, SAD-om i Velsom, ali ako FIFA ispuni želju proslavljenih sportista ove zemlje biće zanimljivo ko će se u ovoj grupi naći umjesto njih. 

Podijeli ovaj članak