Navijač Vatrenih iz Tuzle dao obećanje: Ako Hrvatska postane prvak svijeta, iz Katara se vraćam pješice

4 min. čitanja

Mato Mrkonjić iz Tuzle, iz Gornje Obodnice, vjerno prati Hrvatsku fudbalsku reprezentaciju na svim prvenstvima od 1998. godine.

Trenutno je u Kataru, a u razgovoru za Hrvatski glasnik, dao je obećanje. Ako Vatreni postanu prvaci svijeta, on će se sa Svjetskog prvenstva vratiti pješice.

Ako Hrvatska postane prvak svijeta, ja u tom slučaju krećem pješice za Trg Bana Jelačića. To je zavjet i, stvarno ako Hrvatska bude prvak, ja ću kući pješice. Moram svu papirologiju pripremiti, jer to nije tako jednostavno i neću moći odmah krenuti. Rekao sam sebi da ću to lijepo polako, jer ima oko pet hiljada kilometara, svaki dan bih išao po nekih dvadeset kilometara i mislim da bih u Zagrebu mogao biti za nekih 250 dana, poručio je Mrkonjić.

On je ujedno i član hrvatske navijačke grupe i svaki dan se zajednički organizuju i pripremaju za utakmice, a pred samu utakmicu svi podižu najdužu zastavu na svijetu, zastavu Hrvatske koja je duga 200 metara.

Njima u Katru je bilo nezasmilivo da dolazi zastava od 201 metar i da ćemo mi sa njom izaći na njihov Trg. Ali imamo ovdje dobrog ambasadora koji je sve to riješio i bilo je stvarno fantastično. To je velika organizacija i ne vidi se kako to sve teče, ali za sada sve ide dobro. Jutros smo ovdje sjedili do tri sata, jer imamo probleme oko karata, jer je procedura za dobiti kartu kompliciranija, istakao Mrkonjić.

Mrkonjić je oduševljen organizacijom cijelog događaja.

Ovo je jedan drugi svijet. Pohvala za organizaciju samog Svjetskog prvenstva, jer se zaista vodilo računa o svim detaljima. Ovo se rijetko događa da na jednom mjestu možete pogledati toliko puno utakmica. Ja sam do sada pogledao trinaest utakmica i sve utakmice reprezentacije Hrvatske. Sve se događa u krugu od 60 kilometara. Za najviše dvadeset minuta stižete na mjesto događanja, ide se metroima koji su novi i izgrađeni su posljednjih dvanaest godina, kazao je Mrkonjić, a potom dodao:

Uz svaki stadion izgradili su i ogromne tržne centre do kojih dolaze metroi. Fantastično zaista. Ovo nigdje nisam vidio, a bio sam na svim svjetskim prvenstvima od kada Hrvatska nastupa. Nema nikakvih gužvi pri ulasku i izlasku sa stadiona, a da ne govorim da imate i klimu na stadionima. Ne može se zaista opisati.

Pred utakmicu s Argentinom, Mrkonjić je reprezentaciji Hrvatskoj poželio sve najbolje.

Nadam se da sudije neće biti naklonjeni Argentini zbog Messija, jer mu je ovo posljednje Svjetsko prvenstvo i sve je osvojio osim ovoga. Nadam se da ćemo ih kroz igru i golove spustiti na zemlju i pobijediti ih, poručio je Mato.

Zanimljivo je da je tamo susreo brojne ljude iz Tuzle, okolnih mjesta iz Mramora, Čanića, iz Bijele kod Brčkog.

Kada su vidjeli moju zastavu Obodnica, prilazili su mi i baš mi je bilo drago vidjeti ljude iz naših krajeva, iz naše županije i stavrno to me jako obraduje. Ima nas, nisam sam. Kada jednom dođem do Trga bana Jelačića, odatle idem pješice do Parka mira u Obodnici, poručio je Mrkonjić.

Podsjetimo, Hrvatska će sutra u polufinalu Mundijala u Kataru igrati protiv Argentine, a ovaj meč je na rasporedu od 20 sati.

Podijeli ovaj članak