Nastavak turneje Sportskih igara mladih: Smijeh, druženje i zabava na terenima u Gračanici, Ljubuškom i Zvorniku

5 min. čitanja

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih nastavlja svoje putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu. U prethodnom periodu Dan sporta i takmičenja u ekipnim sportovima održana su u Gračanici, Ljubuškom i Zvorniku.

Kroz ovogodišnju turneju, Plazma Sportske igre mladih posjetit će 46 gradova/mjesta iz svih dijelova naše države, a u saradnji sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima promovišu olimpijske vrijednosti kao što su prijateljstvo, poštovanje, izvrsnost i fair play. Pokrovitelj regionalnih takmičenja Igara i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Nakon što je prošle godine bio grad domaćin Svečanog otvaranja Igara, u Gradu Gračanici ove godine održan je Dan sporta za najmlađe SIM-ovce, kao i takmičenja u malom fudbalu, košarci i rukometu. Preko 2.000 dječaka i djevojčica od 1. do 5. razreda osnovnih škola uživalo je u sportsko-zabavnom programu. Učenici generacije i predstavnici škola zajedno su sa gradonačelnikom Nusretom Helićem upalili plamen Igara nakon čega su održana takmičenja u atletici i Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre.

Medalje su otišle u OŠ Malešići, OŠ Lukavica, OŠ Hasan Kikić, OŠ Soko, OŠ Miričina, Drugu osnovnu školu, OŠ Doborovci, OŠ Gračanica, OŠ Stjepan polje, OŠ Džakule i Područnu osnovnu školu Pribava.

Utakmicama u malom fudbalu u kategoriji za 2012. godište i mlađe nastavljene su aktivnosti u Gračanici. Zajedno sa dječacima nastupile su i djevojčice, a jedna od njih predvodila je pobjedničku ekipu.

– Osvojili smo Pili Cup u Gračanici i jako smo sretni. Radujemo se regionalnom takmičenju i nadamo se da ćemo tada izboriti odlazak na finale u Sarajevo – rekla je Azra iz ekipe Strizibube.

Napeto je bilo na rukometnim utakmicama u kategoriji djevojčica, a plasman na Veliko finale u Sarajevo slavila je ekipa ŽRK Krivaja iz Zavidovića. Takmičarske aktivnosti u Gračanici završene su utakmicama Coca-Cola Cup-a u malom fudbalu za dječake. Prvo mjesto osvojila je ekipa Bratstvo. Vatrometom i koncertom Željka Samardžića pred nekoliko hiljada stanovnika Gračanice i okolnih mjesta završena su dva dana sporta i zabave u ovom gradu.

Grad Ljubuški prvi put je bio domaćin Dana sporta. Podršku najmlađim SIM-ovcima svojim dolaskom pružio je i gradonačelnik Vedran Markotić, koji je sa najboljim učenicima osnovnih škola zapalio plamen Igara u ovom gradu. Više od 1.000 djece uživalo je u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre i atletici, a medalje su u konačnici otišle u OŠ Tina Ujevića Vitine, OŠ Marka Marulića, OŠ Ivane Brlić Mažuranić – Gračine Crveni Grm i OŠ Klobuk.

S obzirom na to da je Ljubuški poznat kao grad rukometa, odličan Podravka Cup – rukometni turnir odigrale su ekipe sa ovog područja. Pobjedu u finalu odnijela je domaća ekipa Izviđač, te tako izborila plasman na finale u Sarajevo. Takmičenja u Ljubuškom nastavljena su utakmicama u košarci u sklopu Kinder Joy of moving Cup-a. U konkurenciji dječaka najbolja je bila ekipa zanimljivog naziva Šareni leptirići, dok su u konkurenciji djevojčica najbolje bile igračice iz ekipe Žalote. U saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, Igre su ove godine dio kampanje “Njen svijet, njena pravila” (#HWHR), kroz koju će raditi na promociji ženske košarke.

Nakon zapadne Hercegovine, Igre su svoj put nastavile u istočnoj Bosni. Zvornik je dvanaesti put zaredom bio domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Odigrana su takmičenja u malom fudnalu, odbojci i uličnoj košarci, a pobjedom u finalu malonogometnog turnira za djevojčice ekipa Zvornika 01 izborila je plasman na Veliko finale.

– Drago nam je što smo osvojile Coca-Cola Cup u Zvorniku. Nadam se da ćemo odbraniti titulu i na državnom u Sarajevu, a onda i na Međunarodnom finalu u Splitu – rekla je Irina iz ekipe Zvornik 01.

Zajedno sa UEFA Foundation for children, Igre već četvrtu godinu rade na animiranju što većeg broja djevojčica da budu dio Igara i da se bave sportom. Plasman na finalni odbojkaški turnir u Sarajevu u konkurenciji djevojčica izborila je ekipa AS iz Zvornika, a u konkurenciji dječaka ekipa Generacija Zed.

Podijeli ovaj članak