Muslimanske države predlagale nošenje kapitenskih traka koje podižu svijest o islamofobiji, odgovor FIFA-e nije im se svidio

2 min. čitanja

Maroko je postao prva arapska nacija ikada koja je stigla do četvrtfinala Mundijala, a već je poznata činjenica da je ovogodišnje Svjetsko prvenstvo prvo koje se održava u arapskoj regiji.

Upravo tu činjenicu pokušali su iskoristiti određeni službenici u Kataru za podizanje svijesti o diskriminaciji sa kojom se suočavaju muslimani.

Sky News je došao u posjed dizajna kapitenskih traka sa palestinskim bojama na kojoj piše: “Nema mjesta za islamofobiju”.

Službenici su razgovarali o planu da kapiteni drugih reprezentacija sa muslimanskom većinom, poput Saudijske Arabije i Maroka, nose takve kapitenske trake na utakmicama.

“Prije početka turnira, Katar i neke druge selekcije sa muslimanskom većinom bile su u poodmaklim pregovorima o tome mogu li igrači nositi kapitenske trake kojima bi podizali svijest o rastućem pokretu islamofobije”, rekao je visoki katarski službenik za Sky News.

“Kada se o prijedlogu trake na kraju raspravljalo sa FIFA-om, rečeno im je da krši FIFA-ina pravila i da neće biti dopuštena.

“Timovi su prihvatili odluku, ali su na kraju bili razočarani što važno pitanje kakvo je ovo, koje negativno utječe na milione muslimana širom svijeta, nije dobilo platformu tokom Svjetskog prvenstva koje organizuje zemlja u regiji sa muslimanskom većinom”, navodi isti izvor.

FIFA je istakla da nije upoznata sa navedenim prijedlogom.

 

 

Podijeli ovaj članak