Musa rekorder Eurolige: Nezaboravna sezona Bosanca, imao veliki utjecaj u pohodu na titulu

3 min. čitanja

Džanan Musa, košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine ove sezone igra sjajno u Realu i jedan je od najboljih igrača madridskog kluba.

Musa je postao prvi košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je osvojio najveće klupskog takmičenja Starog kontinenta.

Prije početka Final Foura Zmaj je izabran i u prvu petorku Eurolige. 

Nakon završetka sezone u Euroligi, zvanična stranica ovog klupskog takmičenja posvetila je tekst Musi.

– Debitantska sezona Džanana Muse u Real Madridu nije mogla proći bolje. Ovaj 24-godišnjak je imao nezaboravan regularni dio sezone, etablirao se kao direktan starter i postizao u prosjeku 15,5 poena po utakmici, prije nego što je odigrao ključnu ulogu u Los Blancosu koji je postao prvak Eurolige 2023. godine – započeli su tekst na stranici Eurolige.

Podsjetimo, Musa je bio član istanbulskog Efesa kada je ovaj tim osvojio Euroligu prije dvije sezone, ali tada 24-godišnji Bišćanin nije uvršten u sastav turske ekipe, stoga nije ni zaigrao u finalu protiv Barcelone. 

– Ovo nije bio Musin prvi uspjeh u Euroligi, budući da je također bio na popisu za trijumf Efesa 2021. godine, ali ovaj put je dao veliki doprinos i s pravom je zaradio mnogo pohvala za svoje podvige u sezoni 2022/23. Njegove napore prepoznali su glavni treneri i kapiteni timova Eurolige, kao i mediji i navijači, prije Final Foura, jer je imenovan u najbolji tim Eurolige.

Tokom regularne sezone, Musa je u tri navrata osvojio nagradu MVP kola – drugi po broju igrača u cijeloj ligi. Pridružio se Realu kao MVP španske lige nakon sjajne sezone u Rio Breoganu i podigao je svoju igru ​​na novi nivo u sezoni 2022/23, postavši jedan od najboljih igrača u takmičenju. Pokazao se presudnim u pomaganju Realu da prođe pored Partizana u play-offu – dodali su iz Eurolige.

Musa je rekorder po izvođenju slobodnih bacanja u Euroligi ove sezone.

Jedna od karakteristika Musine igre ove sezone bila je njegova sposobnost da dođe do linije za prekršaje, gdje je izveo rekordnih 178 slobodnih bacanja. Takođe je bio na 19. mestu u Euroligi po postignutim dvobama (119) i 14. po ubačenim trojkama (63), što govori o utjecaju koji je imao iz meča u meč. Dodajte tome činjenicu da je Musa odigrao svu 41 moguću utakmicu za Real u sezoni 2022/23. i ne može se poreći utjecaj koji je Bosanac imao na pomaganju Kraljeva u okončanju petogodišnjeg čekanja na titulu Eurolige – zaključili su.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovaj članak