Možemo li i njega “oteti”: Nakon Gazibegovića i Dedića, u Austriji se pojavio još jedan talentovan fudbaler bh. porijekla

3 min. čitanja

Bosanskohercegovačka javnost oduševljena je nastupom Amara Dedića u utakmici protiv Crne Gore u kojoj je naša reprezentacija slavila rezultatom 1:0 te tako izborila plasman u A Ligu nacija drug iput otkad postoji ovo takmičenje.

Dedić je fudbaler RB Salzburga u Austriji, a iako je rođen u ovoj zemlji nikada nije imao dilemu oko toga koju će reprezentaciju predstavljati i još od U-16 uzrasta član je omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine.

Prije Dedića, za reprezentaciju BiH je zaigrao i Jusuf Gazibegović, član Sturm Graza koji je imao sličan put u karijeri kao i Dedić, s tim da nije zadržao mjesto u Salzburgu, ali je standardan u Sturmu.

Mnogo je talentovanih fudbalera bh. porijekla koji igraju u Austriji, pogotovo u mlađim generacijama, a nakon Gazibegovića koji je rođen 2000. godine i Dedića koji je rođen 2002. godine, svakako da bi pažnju trebao privući i Adis Jašić rođen 2003. godine, koji nastupa za Wolfsberger.

On je bio saigrač sa Dedićem prošle godine, a iako je tek završio sa juniorskim stažem, praktično je već jedan od nosilaca igre Wolfsbergera. Ove sezone zabilježio je 15 nastupa za svoj tim, uz dva pogotka i pet asistencija. Ukupno je odigrao 46 utakmica za Wolfsberger, u kojima je zabilježio pet golova i osam asistencija, a igra na poziciji desnog beka, baš kao i dva ranije pomenuta fudbalera, te na pozicijama u veznom redu i tako može biti izuzetno korisna i polivalentna opcija za različite stilove fudbala.

Za razliku od Gazibegovića i Dedića, Jašić nije igrao za naše omladinske selekcije i cijeli je omladinski staž proveo u selekcijama Austrije, a nedavno je debitovao za austrijsku reprezentaciju do 21 godine, u pobjedi nad odgovarajućom selekcijom Crne Gore do 21 godine. Za dovođenje ovog momka pod zastavu reprezentacije BiH nije kasno, a taj posao nije nemoguć, jer su ranije kompletan omladinski put u švedskim selekcijama prošli Dennis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić, a danas su stubovi odbrane reprezentacije BiH i igrači na kojima se gradi naša fudbalska budućnost.

Stoga bi savez, selektor, i svi oni koji imaju mogućnost da nešto naprave, trebali što prije stupiti u kontakt sa Jašićem i pokušati ga nagovoriti da zaigra za Bosnu i Hercegovinu, jer bi svi bili na velikom dobitku. Čak i ako ovaj mladić nije zainteresovan za nastup za našu selekciju, vrijedi makar pokušati i biti načisto sa tim.

Podijeli ovaj članak